2024. augusztus 24., szombat

Megegyeztek a telekommunikációról

Több mint 15 órás, maratoni tárgyalás után keddre virradóra Pristina és Belgrád megegyezésre jutott a telekommunikációs kérdésekkel kapcsolatban. A telekommunikációról szóló brüsszeli párbeszédet június 22-én hétfőn, technikai szinten folytatja Szerbia és Koszovó. A sajtóbeszámolók szerint a párbeszéd legvitatottabb kérdése Koszovó hívószámáról, a percdíjakról és a nemzetközi kapcsolásokról szólt. A szerbiai delegációban Marko Đurić, a Koszovó-ügyi kormányiroda vezetőjén kívül Predrag Ćulibrk, a Szerbiai Telekom igazgatója, Milan Janković, a Köztársasági Távközlési Ügynökség (Ratel) igazgatója, valamint a távközlési minisztérium képviselői voltak.

Kedden a koszovói szerb községek közösségének megalapításáról tárgyaltak Brüsszelben. A Koszovó-ügyi kormányiroda vezetője a telekommunikációs kérdésekkel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, arra törekednek, hogy megvédjék Szerbiai érdekeit.

– A legfontosabb kérdés az, hogy a hívószám hogyan lesz alkalmazva, és ki osztja ki azt, ki lesz a kiosztott hívószám tulajdonosa, hogyan működik majd a szolgáltató vállalat, és milyen percdíjai lesznek – mondta Đurić.

Magyarázata szerint a telekommunikációról szóló alapmegegyezés szerint a Szerbia és Koszovó közötti telefonbeszélgetéseket helyi hívásként kell tarifázni, Szerbia számára ugyanis egy ilyen hívás valóban helyi hívásként számít.