2024. július 17., szerda

„Banán” levele „Fric”-ről

Elképzelhető, hogy Darko Šarić hamarosan feladja magát

Radovan Radulović, azaz Miša Banana, Darko Šarić drogbáró állítólagos jobbkeze továbbra is a szerbiai médiumok egyik főszereplője. A legújabb hír az, hogy Radulović levelet írt, amelyben azt állítja: soha semmi köze nem volt Šarićhoz, az ennek az ellenkezőjét állító információk a kotori Dragan Dudić Frictől származnak. Radulović szerint Dudić ezekkel a hazugságokkal kívánta őt tönkretenni.

Az állítólagos levelet sajtóértesülések szerint Radulović belgrádi barátainak küldte el, azoknak pedig Radulović ügyvédjein keresztül kell a fogalmazványt eljuttatniuk a szerb államvezetőség csúcsához. Magukat megnevezni nem óhajtó bennfentesek szerint a levél valójában előjáték ahhoz, hogy Radulović feladja magát. Elképzelhető, hogy Šarić is hamarosan feladja magát – vélik a bennfentesek.

– Radulović megértette: csakis akkor moshatja le magáról a bűnöző bélyegét, ha feladja magát, és megingathatatlan bizonyítékokkal támasztja alá ártatlanságát. Šarić is feladná magát, de csak azzal a feltétellel, ha elnyeri a védett tanú státusát. Šarić mindenféleképpen meg kívánja védeni saját életét, ezért ha Szerbiában nem ígérnek számára védett tanúi státust, akkor az Amerikai Egyesült Államokban adja fel magát – nyilatkozta egy bennfentes a Večernje Novosti belgrádi napilapnak.

Az állítólagos levélből állítólag kiderült, hogy Radulović és Dudić korábban üzleti partnerként működtek együtt Kotorban. Radulović most azt állítja, hogy valójában Dudić állt kapcsolatban Šarić klánjával, neki semmi köze nem volt a szóban forgó bűnbandához.

– Fric a Zlatiboron találkozott a szerbiai rendőrség egyik magas rangú képviselőjével, és mindent elmesélt neki Šarić ügyleteiről: a Kínából megrendelt öt hajóról, a kokainról, amelyet két, szójával megrakott hajóban rejtettek el. Fric végül mindent rám hárított, de valójában ő dolgozott együtt Šarićtyal – áll állítólag Radulović levelében.

Dudić egyébként nem erősítheti meg és nem is cáfolhatja ezeket az állításokat, hiszen 2010 májusában fényes nappal Kotor főterén agyonlőtte egy Šarićhoz közel álló kétes hírű üzletember személyi testőre. Radulović szerint a merénylet nem sokkal Dudić zlatibori találkozója, illetve a szerb rendőrség magas rangú képviselőjének tett nem hivatalos vallomása után történt.

Aleksandar Vučić kormányalelnök, a Szerb Haladó Párt elnöke egyelőre nem kapta meg a titokzatos levelet, és mint mondta: egyébként sem kíván ezekről a találgatásokról nyilatkozni, hiszen egész Szerbia gyomra felfordulna, ha ezt megtenné. Azzal, hogy korábban kijelentette: „hiszi, hogy Dačić nem követett el bűncselekményt, és nem befolyásolta az illetékes szervek munkáját”, még nem alkotott véleményt Dačić bűnösségéről vagy ártatlanságáról.

– Az, hogy miben hiszek, még semmit nem jelent. Az illetékes szerveknek kell megállapítaniuk, hogy ki bűnös és ki ártatlan – nyomatékosította Vučić.

Maga Ivica Dačić szerb kormányfő, belügyminiszter kedden sem volt hajlandó válaszolni az újságírói kérdésre, hogy miről beszélgetett Radovan Radulovićtyal.

– Mindent elmondtam, amit el kellett mondanom. Végső ideje, hogy pontot tegyenek ennek a folytatásos történetnek a végére. Kapcsolataimnak semmi köze nem volt a bűnözéshez, és a jövőben sem lesz. Az állami szervek folytatják munkájukat. A bűnözői körök soha nem ingathatják meg a szerb kormány egységét. Egy tanulságot mégis levontam a történtekből: a jövőben sokkal figyelmesebb leszek, ha valakivel találkoznom kell. Az illetékes szolgálatoknak sokkal hatékonyabban kell végezniük a munkájukat, és odafigyelniük, hogy ki kivel találkozhat. A múltban ez sajnos nem így volt – részletezte Dačić.

Keretben: A Szerbiai Demokrata Párt követeli, hogy az illetékesek minél előbb, legkésőbb tíz napon belül tegyék közzé a bűnügyi rendőrség és a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség készítette hangfelvételeket a Šarić-klán és a szerb államvezetőség képviselői közötti találkozókról, amelyeket már két héttel ezelőtt átadtak a szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészségnek. Ha a hangfelvételek tartalmát nem hozzák nyilvánosságra, és állami titoknak nyilvánítják, az bizonyítani fogja Dačić bűnösségét – fejtette ki Petar Petković, az SZDP köztársasági parlamenti képviselője.