2024. július 17., szerda

A koszovói szerbek támogatják a tervet

A koszovói szerbek támogatják a Koszovó-ügyi tervet – határoztak kedden a Kosovska Mitrovicán megtartott tanácskozáson, amelyen a tartomány szerb közösségének 150 képviselője vett részt. A koszovói szerbek szerint a terv alkalmas a koszovói kérdés megoldására. A felek ugyanakkor kérték a belgrádi hatalmat, hogy a jövőben ne kössenek részleges megállapodásokat az átmeneti prishtinai hatalom képviselőivel folytatott párbeszéd során, mivel az gyengíti a szerb fél tárgyalópozícióját.

A tanácskozáson megfogalmazott határozatban megállapítják, hogy a tervben még határozottabban le kell szögezni: Koszovó a Szerb Köztársaság része, ezért adóköteles polgárainak a szerb adórendszerben a helyük. A koszovói szerbek szerint a Koszovó-ügyi tervet minél előbb el kell fogadnia a Szerbiai Képviselőháznak.

A Večernje Novosti belgrádi napilap értesülései szerint a köztársasági parlament nem a héten bemutatott Koszovó-ügyi tervről fog szavazni, hanem Tomislav Nikolić államfő kabinetje ennek a dokumentumnak az alapelveit felhasználva elkészít egy másik dokumentumot, amelyről a szerb kormánnyal is egyeztetni fog, majd amikor a kormány is beleépíti saját elképzeléseit, akkor ennek a dokumentumnak az alapján elkészítenek egy Koszovó-ügyi határozatot és a köztársasági parlament erről fog szavazni az újévi ünnepek után. Ennek a határozatnak kellene útmutatóul szolgálnia a belgrádi tárgyalócsoportnak a Prishtinával folytatott párbeszéd során, különösen akkor, amikor sorra kerül Koszovó státusának kérdése – olvasható az írásban.

A Večernje Novosti értesülései szerint a kormány öt fő alapelvre építené a határozatot: Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét; az ország diplomáciai harcot folytat a tartomány északi régiójának különleges státusáért; Szerbia biztosítékokat kér a koszovói szerbek kollektív és egyéni jogvédelmének tekintetében; a szerb állami érdekek védelme és a szellemi javak megőrzése; a technikai dialógus folytatása Prishtinával az Európai Unióval folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdési időpontja kitűzésének érdekében.

Bár a Novosti bennfentesekre hivatkozva közölte az előbbi állításokat, Milivoje Mihajlović, a kormány sajtóirodájának igazgatója tegnap azt mondta: nem tud semmit a kormány állítólagos saját Koszovó-ügyi tervéről.

Remek az együttműködés”

A Tanjugnak adott tegnapi interjújában Žarko Obradović oktatási miniszter, a Szerbiai Szocialista Párt alelnöke cáfolta, hogy a hatalmi koalíción belül válság lenne. Mint mondta, az államhatalom egységes a Koszovó-ügyi tervvel kapcsolatban és nincs szükség rendkívüli választásokra, mert a hatalmi koalíción belül remek az együttműködés. Obradović szerint folytatni kell a tárgyalásokat Prishtinával annak érdekében, hogy javuljon a szerbek és más nem albán nemzetiségű polgárok helyzete nem csak északon, hanem egész Koszovó területén.

A Nikolić államfő által bemutatott terv legitim és több jó ötletet is tartalmaz, közölte Mihajlović, hangsúlyozva: az államfő és Ivica Dačić kormányfőközött semmiféle nézetkülönbség nem áll fenn. A Koszovó-ügyi terv nem lesz alapja a tárgyalásoknak, hiszen egyetlen épeszű ember sem ismertetné előre tárgyalási álláspontját, magyarázta Mihajlović, hozzátéve: a héten bemutatott terv egy kezdeményezés, amely megmutatja, mit is tehet Szerbia Koszovó ügyében.

Rasim Ljajić kormányalelnök szerint annak a dokumentumnak, amely Koszovó témájában végül a köztársasági parlament elé kerül, csak az alapelveket kellene tartalmaznia. Ellenkező esetben a dokumentum megkötné a szerb tárgyalófél kezét – véli Ljajić.

Ivica Dačić néhány nappal korábban kijelentette, hogy Nikolić Koszovó-ügyi terve nem kerül a parlament elé. A belügyminiszter tegnap pontosított kijelentésével kapcsolatban és kifejtette: soha nem is tervezték, hogy a Koszovó-ügyi terv teljes egészében a képviselők elé kerüljön. A parlamenti képviselőknek a terv alapelveiről kell kifejteniük véleményüket, magyarázta Dačić, hozzátéve: ezekből az alapelvekből építik majd fel a határozatot, amely alapján végül megíródik az a dokumentum, amelyről a parlamenti képviselőknek szavazniuk kell. A Koszovó-ügyi terv másik része, amely a probléma megoldását szolgáló konkrét javaslatokat tartalmazza, egyáltalán nem kerül a parlament elé, vagy esetleg csak a tárgyalási folyamat végén – részletezte Dačić.

Nikolić a témához kapcsolódóan pedig közölte, hogy a Koszovó-ügyi tervet 2013 január 10-ig mindenféleképpen el kell fogadni, hiszen azután folytatódik a Belgrád és Prishtina közötti párbeszéd. Azt viszont senki sem tudja, hogy mi lesz január 11-én – mondta Nikolić, hozzátéve: ragaszkodni fog hozzá, hogy a köztársasági parlament a Koszovó-ügyi terv alapelveire támaszkodva fogalmazza meg álláspontját a koszovói kérdés kapcsán.

Dačić és Nikolić vitája rendkívüli parlamenti választásokhoz is vezethet”

Predrag Simić politikai elemző szerint Nikolić és Dačić eltérő, Koszovóval kapcsolatos nézetei akár rendkívüli parlamenti választásokat is eredményezhetnek. Az államfő és a miniszterelnök nem értenek egyet a Koszovó-ügyi terv tartalmával kapcsolatban, de azzal kapcsolatban sem, hogy milyen karakterűnek kellene lennie a Brüsszel védőszárnya alatt zajló Belgrád és Prishtina közötti párbeszédnek – fejtegette Simić.

Az államfő, vagyis az államfő Koszovó-ügyi terve, elvi álláspontokat tartalmaz és igyekszik megfogalmazni Szerbia Koszovóhoz kapcsolódó politikáját. A miniszterelnök ezzel ellentétben sokkal pragmatikusabb és a korábbi tapasztalatokból okulva igyekszik rámutatni arra, hogy egy ennyire határozott álláspont gyakorlatilag megbénítaná a tárgyalásokat Prishtinával és megrontaná a kapcsolatokat az EU-val. Ebben a pillanatban még nehéz megmondani, hogy ezek a nézetkülönbségek hová vezetnek, az azonban egyértelmű, hogy a hatalmi koalícióban politikai válság elemeire figyelhetünk fel – összegezte Simić.