2024. július 16., kedd

Kovács Elvira az Olasz Köztársaság Képviselőház képviselőivel tárgyalt

Kovács Elvira, a Nemzetgyűlés alelnöke és az Európai Integrációs Bizottság elnöke, ma videómegbeszélést tartott Giglio Vignával, az Olasz Köztársaság Képviselőháza Európai Integrációs Bizottságának elnökével.

A beszélgetés fő témája a Nyugat-Balkán Európai Unióba való integrációja volt, és megállapították, hogy a Szerb Köztársaság az egyik vezető ország ebben a folyamatban.

Kovács elmondta, hogy a Szerb Köztársaság új Nemzetgyűlést alakított és nemrégiben megválasztotta a Szerb Köztársaság kormányát is, és hogy e két testület politikája a korábbi munkát fogja folytatni, tekintettel arra, hogy a koalíció a Nemzetgyűlésben nem változott jelentősen. Megerősítette, hogy a Szerb Köztársaság külpolitikai célja továbbra is az európai integrációs folyamat, és hogy Szerbia keményen dolgozik az EU-reformok minden területen történő elfogadásán és végrehajtásán. Hangsúlyozta, hogy ez az erőfeszítés az utóbbi időben nem került az EU figyelmébe, és hogy Szerbia több mint két éve nem nyitott meg új klasztert, valamint hogy az integrációs folyamat láthatósága csökken, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság az elmúlt két jelentésében kiemelte, hogy Szerbia készen áll a 3. klaszter megnyitására. Hozzátette, hogy az európai geopolitikai változások lassították ezt a folyamatot, és hogy Szerbia tisztában van azzal, hogy ez a politikai döntésektől függ, valamint attól a ténytől, hogy a Szerb Köztársaság nem vezetett be szankciókat az Orosz Föderáció ellen, ami az EU legnagyobb kritikája volt Szerbiával szemben. Elmagyarázta, hogy Szerbia nem volt abban a helyzetben, hogy ezt megtegye, mert tudta, milyen következményeket okozhatnak a szankciók az állampolgárok számára, valamint a tényt, hogy Szerbia nagymértékben függ az orosz gáztól. Kiemelte, hogy ezek ellenére Szerbia továbbra is előre akar haladni, a békét és stabilitást szorgalmazó Nyugat-Balkánnal együtt.

–       Meggőződésünk, hogy európai jövőnk és a jó regionális együttműködés ezt lehetővé teszi, mind számunkra, mind a környező országok számára. Mi vagyunk a legnagyobb ország a régióban, a legnagyobb és legerősebb gazdasággal – jelentette ki Kovács.

Hozzátette, hogy az egyik jó hír a Reformagenda elfogadása, és hogy Szerbia készen áll az EU támogatásaira, amelyek ehhez a vállalkozáshoz szükségesek. Megjegyezte, hogy a zöld átmenet Szerbia számára nagy jelentőséggel bír, és hogy a korábbi összetétel elfogadta az EU jogszabályaival összhangban lévő törvényeket, a következő lépés pedig azok végrehajtása. Azt is elmondta, hogy Ana Brnabić, a Nemzetgyűlés elnökének terve az, hogy ez az intézmény minél átláthatóbb legyen, és folytassa a konstruktív párbeszédet az ellenzékkel. Hozzátette, hogy a migrációk is az egész Európa számára fontos témák közé tartoznak, amelyekkel Szerbia sikeresen megbirkózik, és úgy véli, hogy a polgárok biztonsága és mindennapi élete a legfontosabb, és hogy a migránsokat befogadják a menedékközpontokba.

Vigna a Kováccsal folytatott beszélgetés során kiemelte, hogy az Olasz Képviselőház készül a Nyugat-Balkán Európai Unióba történő integrációjáról szóló határozat elfogadására.

Nyitókép: Kovács Elvira