2024. július 17., szerda

A népművészet szeretete

A Vajdasági Magyar Folklórközpontban két új kiadványt mutattak be

Kettős könyvbemutatót tartottak a szabadkai Vajdasági Magyar Folklórközpont székházában. Nagy István, a Folklórközpont szakmai tanácsosa ismertette a két kiadványt, valamint azok keletkezéstörténetéről és jelentőségéről is szólt.

Az egyik könyv a Néptánc minősítő Vajdaságban 1997–2017 címet kapta, amely a Néptáncosok Ország Bemutató Színpada vajdasági rendezvényeinek elmúlt húsz évét veszi számba. Ezek a rendezvények a budapesti Martin György Néptáncszövetség támogatásával, a Vajdasági Magyar Folklórközpont és a Vajdasági Népművészeti és Közművelődési Központ társszervezésében valósulnak meg. A könyvhöz DVD-melléklet is jár.

A másik kiadvány, a Népművészet Ifjú Mesterei Vajdaságban pedig annak a nyolc népművészettel foglalkozó személynek, illetve egy népdalkórusnak a történetét ismerteti, amelyek elnyerték ezt a rangos címet. A kötetet hanganyaggal, valamint a díjazottak fényképes életrajzával egészítették ki. A könyvben szereplők közül néhányan a közönség soraiban foglaltak helyet. A Guzsalyas énekegyüttesből sajnos nem sokan tudtak részt venni a könyvbemutatón, viszont a jelenlevő tagok egy dalcsokorral örvendeztették meg a hallgatóságot. A csapat még a 2000-res évek elején alakult Újvidéken, és olyan lányok gyűltek össze a próbákon, akiknek szívügyük a magyar népdaléneklés, és a székvárosban jártak egyetemre. Azóta a lányokból asszonyok lettek, de még mindig szívesen összeállnak egy-egy fellépés erejéig.

Csonti Melinda hímestojás-festő is megosztotta velünk a történetét. Tanítói szakra iratkozott, viszont beleszeretett a tojásfestés világába. Nagyon régóta foglalkozik a hímes tojásokon található szimbólumok kutatásával. A Népművészet Ifjú Mestere címet 2000-ben nyerte el, két év múlva pedig minősített népi iparművész, majd minősített népművész lett. Több pedagógus-továbbképzés és publikáció fűződik a nevéhez.

Ezután Tényi Edit népdalénekes mutatkozott be, aki elmondása szerint a többiekkel ellentétben már nem foglalkozik népművészettel. Szerinte az élete tele van ellentmondásokkal. Miután 2003-ban elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet, kiadott két CD-t, gyógyszerészmérnöki diplomát szerzett, tudományos kutatásokban vett részt, végül az újságírásnál kötött ki, és jelenleg a Pannon RTV. munkatársa. Még mindig szívesen énekel szabadidejében.

Borsi Ferenc népzenész 1991-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere. Elmondása szerint nagyon örül neki, hogy kiadták ezeket a könyveket, és hogy részt vehet ezen a bemutatón. Szerinte arra kell ösztönözni a fiatalokat, hogy minél többen foglalkozzanak népművészettel. Azt nyilatkozta, hogy nem az eredményért kell versenyezni, hanem a népművészet szeretetéért. Ha valakit csak a díjak motiválnak, az nem lesz sikeres.

A két kiadvány megjelenését a Csoóri Sándor Alap támogatta.