2024. szeptember 2., hétfő

Emlékőrzés Balatonfüreden

Idén először adják át a Sava Babić Műfordítói Díjat a Hamvas Béla Napok keretében

Balatonfüreden pénteken és szombaton kerül sor a Hamvas Béla Napokra, amely során idén először adják át a Sava Babić Műfordítói Díjat. Az elismerést tavaly alapította meg Balatonfüred önkormányzata, a Magyar Fordítóház Alapítvány és a Hamvas Béla Asztaltársaság.

Sava Babić szerb hungarológus, műfordító, egyetemi tanár, egyben Balatonfüred díszpolgára is volt. Az emlékére megalapított díjat azon fiatal fordítók érdemelhetik ki, akik a magyar irodalmat a szerb ajkú olvasókhoz juttatják el. A két nap folyamán Balatonfüreden színvonalas rendezvénnyel várják az érdeklődőket. Ebből az alkalomból szólaltattuk meg Cserép Lászlót, a Hamvas Béla Asztaltársaság titkárát:

– Annak idején Sava Babić kezdeményezte, hogy hozzunk létre egy baráti társaságot és együtt ápoljuk Hamvas Béla hagyatékát. Számtalan programpontot ő adott meg, egyebek között fát ültettünk Hamvas emlékére. Sava Babić 2012 novemberében hunyt el, így Balatonfüred önkormányzatának döntése alapján emlékére tavaly műfordítói díjat hoztunk létre, az első átadásra pedig idén kerül sor. A testület döntését követően megalapítottunk egy kuratóriumot, amelynek tagjai Szörényi László, Rácz Péter, Tóbiás Krisztián és jómagam, de külön is megemlíteném Marko Čudićot is, aki szintén tagja a zsűrinek és sokat segített a díjazás kapcsán. A díj védnökségét tavaly még miniszterként Navracsics Tibor vállalta, aki ezúttal EU-biztosként adja majd át. Első díjazottunk Sandra Buljanović, aki Sava Babić tanítványa volt, műfordítóként pedig közel áll a Hamvas-gondolatisághoz. Nem biztos, hogy minden évben osztunk díjat, a kiírásunk szerint inkább kétévente, vagy ha találunk alkalmas jelöltet. Csak azért nem adunk díjat, hogy évente legyen díjátadás – mondta Cserép László, és ismertette a rendezvény programját is.

– A díjátadás mellett tartunk egy protokolláris megemlékezést a hársfánál, amit Sava Babić ültetett Hamvas Béla emlékére. Itt a fővédnökünk, Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár mond beszédet. Este Hamvas Béla Művészeti írások I-II. könyvbemutatója zajlik Palkovics Tibor és Szakács Gábor részvételével. Nem marad el a Balaton-felvidéki borok kóstolója és a zene sem. Szombaton irodalmi matinéra kerül sor, amely során egyebek között bemutatjuk Szörényi László A nagy, a várt s rettegett jövő című tanulmánykötetét és köszöntjük a születésnapja alkalmából, de bemutatásra kerül Hammerstein Judit A márki és az orosz bárka című könyve, akárcsak a Tempevölgye folyóirat legújabb száma is, amire rendkívül büszkék vagyunk. Műsorunkon minden bizonnyal jelen lesz Szőcs Géza Kossuth-díjas költő is. Este Capa-kiállítás nyílik, majd pedig dzsesszkoncerten lazíthatnak az érdeklődők – hallottuk Cserép Lászlótól, aki hozzátette, hogy Balatonfüreden hamarosan még egy irodalmi eseményre kerül sor, 24-én Tolnai Ottó részvételével emléktáblát avatnak:

– Csatlakoztunk a veszprémi egyetem által gondozott Magyar napok rendezésfogathoz, és megragadtuk az alkalmat, amikor kiderült, hogy jön Tolnai Ottó is, aki négy-öt éve a könyvhetünk díszvendége volt. Akkor sétát tett a panteonban, látta a sok író-költő emléktábláját, és megkérdezte, vajon Kosztolányinak miért nincs. Ez lett az apropója, hogy állítsunk Kosztolányi Dezsőnek egy emléktáblát egy szép megemlékezés keretében, amely során Tolnai Ottó táblaavató beszédet tart, a helyi zeneiskola tehetséges növendékei pedig zenés műsorral közreműködnek – mondta a titkár.