2024. szeptember 2., hétfő

Az amatőr színjátszás összefogó ereje

Pénteken kezdetét veszi Bácskertesen a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 20. Találkozója

A bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös rendezvénye, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója április 10-e és 19-e között zajlik Bácskertesen. Ezúttal a jubileumi, huszadik eseményére kerül sor, amely során ismét számos színjátszó csoport száll versenybe. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvényéről Hajvert Lódi Andrea, a VMMI munkatársa számolt be lapunknak:

– Pénteken 17 órakor egy rendhagyó kiállítás nyílik meg Ilyenek voltunk – Tallózás a vén Találkozó képeiből címmel. Ez egy fotókiállítás, amely az elmúlt tizenkilenc évet foglalja össze, és a találkozók előadásaiba enged betekintést. Izgalmas volt elkészíteni, feleleveníteni a múltat, hiszen az elmúlt csaknem két évtizedben 70 társulat lépett színpadra 50 különböző településről, és ez több mint 300 előadást jelent. Úgy érezzük, sikerült egy olyan kiállítást összeállítani, amely nosztalgikus hangulatot kelt. Találtunk néhány fotót a kezdetekről is, egyes társulatok azóta már sajnos megszűntek, most ezekre is visszaemlékezhetünk, de már megjelennek a legújabbak is. A kiállítást dr. Káich Katalin és Ágoston Pribilla Valéria nyitják meg. Ezt követi a huszadik találkozó ünnepélyes megnyitója, majd 18.30-kor a helyi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport bemutatja a János vitéz című előadást. A kupuszinai társulat a zenés előadásairól ismert, a nézők ezúttal is egy nagyszerű produkcióra számíthatnak. Ezzel kezdetét is veszi a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 20. Találkozója. Jövő péntekig a bácskertesieken kívül tizennyolc előadást láthatunk, amelyeket háromtagú zsűri bírál el. Két visszatérő zsűritagunk Solténszky Tibor budapesti és Brestyánszki Boros Rozália szabadkai dramaturg, akikhez új zsűritag csatlakozik, Táborosi Margaréta, aki mostanában több vajdasági színházban is rendezett. Ők értékelik majd az előadásokat, a találkozó utolsó napján, 19-én, vasárnap pedig sor kerül az ünnepélyes díjkiosztóra – mondta Hajvert Lódi Andrea, majd kitért a rendezvény jubileumára is.

– Fontos említést tennünk ilyenkor mindazokról, akik részt vettek a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának létrehozásában és fenntartásában, hiszen példaértékű munkát végeztek. Ez a találkozó az amatőr színjátszó mozgalmunk hajtókereke. Ez az a pont, ahol a különböző települések amatőr színjátszó társulatai találkozhatnak, megismerkedhetnek, megismerhetik egymás munkáját, amiből akár gyümölcsöző együttműködés is kialakulhat, hiszen előfordul, hogy meghívják egymás előadásait. Nem utolsósorban a társulatok itt szakmai visszajelzéseket és díjakat kapnak, ami lendületet adhat a csoportoknak. Érdemes volt tehát létrehozni ezt a találkozót, mert húsz éve nagy népszerűségnek örvend. Az amatőr színjátszásnak nagyon fontos hálózatépítő és összefogó szerepe van. Egy lelkes rendező sokféle embert bevon a munkába, egyebek között színészeket keres fel, díszlet- és jelmezkészítőket, a fény- és hangtechnika mestereit, és legtöbbször díjmentesen készülnek el a produkciók. Igaz, hogy végül nem lesz profi szintű az előadás, de amikor elkészül és bemutatják, az egy külön ünnep az egész település számára. A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója az ilyen lelkes emberek központi találkahelye, ezért is érdemelnek nagy tiszteletet azok, akik létrehozták és éltetik – emelte ki Hajvert Lódi Andrea.