2024. július 18., csütörtök

Nemcsak bulizásról szólnak a játékok

Művelődési és civil rendezvények Zentán, a Nyári Ifjúsági Játékokon – JÚLIUS 20 –24.

Az előző évekhez hasonlóan az idén is gazdag kulturális és civil programmal rukkolnak elő a Nyári Ifjúsági Játékok szervezői. Butora Sárától, a művelődési rendezvényekért felelős főszervezőtől megtudtuk, hogy az idén nagy hangsúlyt helyeztek a Kölyöktanya fejlesztésére, mivel fontos számukra, hogy a gyerekek hasznosan töltsék el a szabadidejüket. Július 21. és 24-e között számos foglalkozás várja a fesztivál legfiatalabb látogatóit. Többek között július 23-án, pénteken Vrábel János, a népművészet csókai mestere 16 órától népi hangszereket mutat be, amelyeket ki is próbálhatnak az érdeklődők. A Kölyöktanyán többek között bemutatkozik a Sajt-Kukacz zenekar, valamint a Grimm-busz színház is fellép.

A gyerekeknek a szegedi Bába és Társai nyomda jóvoltából mesekönyveket, kifestőket fognak osztogatni a helyszínen, ezenkívül kézműves foglalkozásokat is szerveznek a gyerekek számára. A kölyöktanyán szerveznek még festést, rajzolást, meseolvasást, labdázást, mini-horgászást, zenehallgatást stb. Ezenkívül a legkisebbek játékos formában, szórakoztató módon megismerkedhetnek az egészséges életmóddal is. A gyermekprogramok az idén is ingyenesek lesznek, ezenkívül Butora Sárától megtudtuk, hogy a zentai Szociális Védelmi Központon keresztül a fesztiválra ingyenes belépőket adtak a hátrányos helyzetben lévő gyermekeknek.

A Nyári Ifjúsági Játékoknak mindenképpen érdekes színfoltja lesz a Még élünk elnevezésű helyszín, ahol az előző évekhez hasonlóan filmvetítések, színházi előadások, akusztikus koncertek várják a fiatalokat. Döme Zoltán – Bimbótól, a helyszín koordinátorától megtudtuk, hogy az idén egy rendhagyó bábjátékkal is előrukkolnak. A csókai és zentai tagokból álló O.Commando csoport ugyanis a világhírű South Park rajzfilmsorozat hőseit „költözteti” át Szerbiába. A mindenképpen izgalmasan hangzó előadást július 20-án kedden 14 órától tekinthetik meg a fiatalok. Megtudtuk azt is, hogy ezen a helyszínen rendezik meg a játékokon résztvevő csapatok színpadi produkcióit is.

A népzenei sátorban az idén a Fabula Rasa, a Korinda és a Juhász zenekar húzza majd a talp alá valót. A szervezők karöltve a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének szegedi bizottságával az idén is kialakítják az úgynevezett Egészség-szigetet, ahol előadásokat szerveznek az abortuszprevencióról, a káros szenvedélyekről, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről, a daganatos betegségekről s persze az elsősegélynyújtásról. Az érdeklődőknek az arra kiképzett szakemberek mutatják be a különféle sebellátási módokat, az újraélesztés helyes technikáját, de a sátruknál a szervezet képviselői lehetőséget biztosítanak vérnyomás- testzsír-, és testtömeg-index (BMI) mérésére is. Rajtuk kívül az egészség-szigetre beköltöznek a Szegedi Tudományegyetem Fogorvosi Hallgatói Önkormányzatának a képviselői is, akik reggel 10-től 18 óráig fogászati szűrést és szájápolási felvilágosítást is szerveznek. A fesztivál ideje alatt a zentai Eszperantó Egyesület, a VIFÓ, a Locator Környezetvédő Egyesület, a VMIK, a KITTI Háló, az Életen át – Fiatal Andragógusok Közhasznú Egyesülete a Jövő Fiataljai – Magyar Ifjúsági Egyesület, a zentai Ifjúsági Iroda és az Alkony Lángjai, szabadkai szerepjáték klub képviselői népesítik be a Civil falut, de természetesen a Kreatív faluban szerveznek batikolást, akvarell festést, rajziskolát, cd-festést, tűzzsonglőrködés-oktatást is. Az előző évekhez hasonlóan lesz lovaglás, íjászat és történelmi bemutatókat is rendeznek.