2024. október 8., kedd

Határtalanul

Szolnoki szakközépiskolásokat fogadott az óbecsei Műszaki Iskola

A magyar nemzetpolitika adósságát szeretné az Apáczai Közalapítvány törleszteni az által, hogy a támogatáspolitikában korábban nem látott mértékű forrást biztosítva Határtalanul! címmel országos programot indított a határon túli magyar és a magyarországi diákok közötti személyes kapcsolatok kialakításának elősegítésére – jelentette ki a közelmúltban egy tévéműsorban Csete Örs igazgató. Ennek keretében jelenleg „pilotprojektek” folynak: mintegy 600 gyerekkel tesztelik azt a programot, ami egyelőre pályázati alapon, 2014-től azonban normatív rendszerben működik majd.

Az Együttműködések a középfokú szakképzésben című alprogram keretében vasárnap este 80 szolnoki szakközépiskolás és 9 tanár érkezett az óbecsei Műszaki Iskolába. Váliné Nagy Zsuzsanna, a szolnoki Pálfy János Műszaki Iskola vezető tanára kérdésünkre, hogy miért pont Vajdaságra és azon belül is Óbecsére esett a választásuk, a következőket válaszolta:

– Talán ez az a határon túli magyarlakta terület, amely a tanulóink számára a legkevésbé ismert, hiszen nagyon sokan nem is voltak még Szerbiában. Én néhány évvel ezelőtt a családommal jártam Vajdaságban, és Temerinben ismerkedtem meg Ádám Istvánnal – az ő segítségével sikerült ezt a műszaki iskolát fölfedeznünk, ezért Temeriben és Óbecsén töltjük időnk nagy részét: szakmai és kulturális programokon, valamint koszorúzásokon is részt veszünk. Külön öröm számunkra, hogy a két iskolában hasonló szakok és főleg fiú tanulók vannak.

Hétfőn délelőtt a diákok meglátogatták a temerini tájházat és a kultúrházat, megkoszorúzták az 1945-ös áldozatok emlékművét, és megtekintették a Műszaki Iskola szaktantermeit, a vegyészeti szakon tanulók pedig a Victoria Group minőség-ellenőrzési laboratóriumába is eljutottak. Délelőtt az iskola küldöttségét Knézi Péter polgármester és Varnyú Ilona kulturális tanácsos fogadta a városházán, ekkor került sor a testvériskolai kapcsolatról szóló megállapodás aláírására is.

A vendégek a Petőfi Sándor Kultúrkörben elfogyasztott ebéd után a Bogdan-kastélyhoz kirándultak, sétát tettek a városban, este pedig ismét a kultúrkör vendégei voltak.

Kedden Újvidékkel és Péterváraddal ismerkednek meg a diákok, és ha az időjárási viszonyok lehetővé teszik, ellátogatnak az aracsi pusztatemplomhoz is, este pedig az óbecsei Városi Könyvtárban vetélkedőt tartanak. Szerdán, útban hazafelé Szabadkát is megtekintik: többek között meglátogatják a Nitrogénműveket, a Sever villanymotorgyárat, valamint megkoszorúzzák a Kosztolányi- szobrot.

A program előkészítése egyébként még a múlt héten megkezdődött: a szolnoki diákoknak a vendéglátók egy előadás keretében bemutatták Vajdaságot és az óbecsei Műszaki Iskolát. Az együttműködés remélhetőleg nem merül majd ki ennyiben, a megállapodás ugyanis további művelődési és sportrendezvényekre is kiterjed.