2024. október 8., kedd

A magyar népmese napja, Óbecse

A péterrévei óvodásoké lett a(z egyik) vándorserleg

– Kutatások bizonyítják, hogy a népmeséket, a legjobb kortárs gyermekirodalmat nem pótolhatja a rajzfilm, a villogó képernyő, az agresszió vagy a horror. Ezek néhány percre látszólag elnémítják, lekötik ugyan a lelket, de nem nyugtatják meg, s főként nem tanítják meg élni. Azért kell fejből és könyvből, sokat és még többet mesélni, mert a gyerekek tőlünk függetlenül is keresik, de – a felnőttek és a mesék segítségével – sokkal nagyobb valószínűséggel meg is találják életük értelmét. A gyermekek egész életre meghatározó magatartásformát, erkölcsi értékrendet meríthetnek a mesékből – mondta többek között Kinka Erzsébet, az óbecsei Népkönyvtár igazgatója a csütörtökön este megtartott mesemondó verseny döntőjén, amelyre a Magyar Népmese Napja alkalmából került sor.

Az idén 150 általános iskolás tanuló mondott mesét a községi elődöntők során, a döntőn közülük harmincan versenyeztek három korcsoportban, másodikosoktól hetedikesekig. Kétszáz óvodás és elsős kisdiák rajzban mesélte el történetét, alkotásaikból kiállítás nyílt a könyvtárban. A legjobbak jutalomban részesültek, a legsikeresebb tanulók iskolája pedig a magyar népmese napjának vándorserlegét kapta. Vándorserleget érdemeltek ki a péterrévei óvodások, valamint az óbecsei Petőfi Sándor, Samu Mihály és Sever Đurkić iskolák mesemondói. A gyerekek a Szabadkai Gyermekszínház előadását is megnézhették: Friedrich Gertrúd Holle anyó című bábelőadásával örvendeztette meg őket.

Óbecse 2007-ben csatlakozott a Benedek Elek író és népmesegyűjtő születésnapjára 2005 óta szervezett ünnephez, amelyen azóta számos könyvtár, iskola és hagyományőrző egyesület is részt vesz.