2024. július 18., csütörtök

Visszhangok a Béta átjáróból

A zEtna irodalmi fesztiváljáról hazai és anyaországi irodalmárokat kérdeztünk

A zEtna internetes irodalmi folyóirat által, ,,a Béta átjárón keresztül” szervezett irodalmi túráját számos hazai, magyarországi és felvidéki irodalmár barangolta végig, s tette az irodalomkedvelők számára emlékezetessé. Összeállításunkban e szellemi utazókat kérdeztük, hogy miképpen élték át a Zentai Alkotóházban megrendezett idei szellemi barangolást:

Szajbély Mihály szegedi irodalmár, tanszékvezető egyetemi tanár:

– Úgy látom, hogy az ilyen típusú irodalmi találkozóknak nagy-nagy jövője lehet. Sokan félnek attól, hogy ma már, amikor az internettel kinyílik a világ, nincs igazi tere az ilyesminek, de én úgy gondolom, hogy ez lehetőség arra, hogy az ember egy személyesebb közegben találkozzon azokkal az írókkal, akiket olvas. Ezeknek a kis közösségi találkozóknak a szerepe nagyon fontos lehet.

Végel László vajdasági magyar író, drámaíró, esszéista:

– Számomra a legfőbb élmény az volt, hogy halhattam a Symposion fiataljait.

Verebes György képzőművész: – Nagyon fontos dolognak tartom, mert ez egy nagy erejű összetartó tényező. Sok minden történik, sok minden elhangzik, akár ironikusan, akár komolyan, szellemi pezsgés van. Attól függetlenül, hogy hol van, illetve, hogy ki szervezi, minden ilyen dolgot nagyon nagy lelkesedéssel támogatok s veszek részt rajta. Szükségünk van erre.

Orcsik Roland óbecsei születésű szegedi irodalmár:

– Úgy látom, hogy a fesztivál egyre nagyobb, s egyre több ötlet van benne. Mindenképpen fejlődést lehet látni. A fejlődés természetesen olykor a vulkanikus erők kaotikus működését is jelenti, de ez a káosz valahogy kellemessé válik. A zEtna fesztivál képes ezt a körülötte lévő káoszt feloldani, s jól is tud működni az egész. Itt olyan kerekasztal-beszélgetések zajlanak, amelyek a vajdasági magyar irodalmi élet, közművelődési élet problémáit is feszegetik, ahogyan a magyarországiét is. Tehát van egy olyan jellege, amely a közéleti problémák felé is tudja irányítani az irodalmat, és kicsit a közélet figyelmét is az irodalomra tudja fordítani. Ilyen értelemben ez egy nagyon hasznos találkozása lehet az írók társaságának a közönséggel. Szerintem az idén több ember jött el, mint tavaly. A fesztiválnak van neve s van hangulata, ilyen szempontból rendkívül fontos esemény. Szerintem Vajdaságban a legfontosabb művészeti események között van a fesztivál.

Jász Attila az Új Forrás irodalmi folyóirat főszerkesztője:

– Egyrészt nagyon örülök, hogy el tudtam jönni, mivel Beszédes István már többször hívott. A zEtna szerzőjeként tudom, hogy mi is történik itt, de egészen más itt lenni, s részt venni az egészben. Számomra az első nap is hihetetlen élmény volt, és a második napon megrendezett kerekasztal-beszélgetések is izgalmasak voltak. Valamilyen módon folyamatosan bele szerettem volna szólni ezekbe. Nekem is megvannak a kedvenc vajdasági szerzőim, s folyamatosan viszonyítottam fejben, hogy mi is van, hogy is van.