2024. július 19., péntek

A válság árnyékában

A művelődési miniszter az ésszerűsítés szükségességéről is beszélt a Vajdasági Hivatásos Színházak 59. Fesztiváljának megnyitóján

Nagybecskereken hétfőn este megkezdődött a Vajdasági Hivatásos Színházak 59. Fesztiválja. Kísérőrendezvényként a Népmúzeumban Ivana Kukolj Solarov és Németh Ferenc gondozásában kiállítást nyitottak meg, melyen eddig még nem látott plakátokat és Nagybecskerek gazdag színházi múltjáról tanúskodó egyéb dokumentumokat lehet megtekinteni. A 170 éves nagybecskereki színházépületben megtartott ünnepi megnyitón Milorad Đurić tartományi művelődési titkár köszöntötte az egybegyűlteket, majd Nebojša Bradić köztársasági művelődési miniszter szólt a szemléről, amelynek egymás után immár ötödik éve a nagybecskerekiek adnak otthont.

Utalva a gazdasági válságra a miniszter kihangsúlyozta az ilyen jellegű rendezvények ésszerűsítésének a szükségességét. Nagy számuk miatt, egyes fesztiváli programok szerinte ismétlődnek, a szomszédok egymást utánozzák, közben nem figyelnek oda ezeknek a rendezvényeknek a látogatottságára sem. Bradić szerint, hogy a fesztiválokat megtartsuk, nem elegendő csak a hagyomány, sokkal fontosabb, hogy megfelelő módon beépüljenek az állam és az adott város művelődési, turisztikai és gazdasági politikájába.

Gordana Đorđjević-Dimić, a Szerb Nemzeti Színház színésznője megnyitó beszédében úgyszintén érintette a gazdasági válság okozta helyzetet, előre kegyelmet kérve a színésznek, arra figyelmeztetve, hogy a válság erősödésével a színész helyzete egyre rosszabbodik majd. Közben pedig ő arra hivatott, hogy mindig az igazat mondja, neki nincs joga hazudnia, nem játszhatja rosszul a szerepét. Ez viszont azt is jelenti, hogy nyilván összetűzésbe kerül majd az e világi hatalmasságokkal.

Miki Radonjić szelektor válogatásában hat nap alatt a közönség 11 előadást láthat. A megnyitót követően Gogol Holt lelkek című művét, a házigazda Toša Jovanović Színház előadásában láthatta a közönség.