2024. július 19., péntek

(Egyre) több magyar diák szerb osztályban

Az udvarnoki szerb elsőben többségben lesznek a magyar gyerekek? – Nezsényben megszűnhet az osztatlan tagozat, Erzsébetlakon viszont új magyar osztály nyílhat

Közép-Bánát több általános iskolájában egyre nagyobb gondok vannak az első osztályok megnyitásával. Elsősorban azért, mert évről évre kevesebb gyereket íratnak úgy a magyar, mint a szerb osztályokba. A helyzeten pedig csak ront a gyakorlat, hogy a magyar szülők egy része a gyerekét szerb osztályba íratja. Az ilyen (téves) hozzáállás következtében veszélybe került az udvarnoki és a nezsényi magyar osztatlan tagozatok fennmaradása. Pedig mindkét településen több leendő magyar elsős van, mint a korábbi években.

A vidék legnagyobb magyar többségű településén, Muzslyán, egyelőre sikerül fenntartani a magyar osztályokat. Mint ahogy Hallai Zoltántól a Szervó Mihály Általános Iskola igazgatójától hallottuk, őszre 43 magyar elsősre számítanak, ami azt jelenti, hogy a Központi iskolaépületben kettő, a Kinti iskolában pedig továbbra is egy magyar első osztály nyílik. Ebben a tanévben kettővel kevesebb a magyar elsősök száma.

A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában ebben a tanévben komoly gondok voltak, mivel csak négy magyar gyereket írattak első osztályba. Őszre a helyzet már valamivel jobb lesz, hiszen 13 elsősük lesz. De mint Karl Jenő igazgató mondja, az iskolában gondterhelten várják a 2010-es tanév kezdetét, amikorra, a jelenlegi állás szerint, mindössze három magyar elsősre számíthatnak. Remélhetőleg azonban a bánáti magyarság oktatási központjában ennek ellenére sem kerül veszélybe az önálló magyar osztály megnyitása.

Szentmihályon őszre 15 magyar gyerekkel indul a magyar első osztály, a lukácsfalvi osztatlan tagozatba pedig két magyar elsőst írattak be. Ugyanakkor örömteli hírről tájékoztatott bennünket
, az erzsébetlaki iskola tanítónője: őszre ugyanis nyolc magyar elsősük lesz, ami lehetővé teszi, hogy az egyetlen osztatlan tagozat mellé még egy nyíljon. Erre a bombázások óta nem volt példa. Mint hallottuk, vegyes házasságban született gyerekeket is írattak magyar osztályba. Nyilván ez egy hosszú „építkezés” eredménye, hiszen ebben a többnemzetiségű faluban sikerült felértékelni a magyar nemzethez való tartozást.

Magyarittabén jelenleg hét, őszre pedig kilenc magyar elsős kezdi el az iskoláztatását, míg Tordán ebben a tanévben tíz magyar elsős van, ősztől pedig 12-en lesznek. A tamásfalvi osztatlan tagozaton egy elsős van, de a következő tanévre egyetlen nebulót sem írattak be.

Nezsényben és Udvarnokon nem a gyerekhiány, hanem a magyar szülők hozzáállása miatt kell meghúzni a vészharangot. Nezsényben ugyanis öt magyar elsős is lehetne, de a szülők egyike sem akarja gyerekét magyar osztályba íratni. A vidék egyetlen magyar osztatlan tagozatának a létét az is nehezíti, hogy tanítóváltás esedékes. Az osztatlan tagozat megszűnésével magyar tannyelvű oktatás nélkül maradna a szécsányi község mintegy kétezres lélekszámú magyarsága. Udvarnokon a magyar osztatlan tagozatnak két elsőse (és három harmadikosa) van, de őszre egy gyereket sem szándékoznak a szülők ide íratni. Pedig számítások szerint a (még most is) magyar többségű faluban őszre nyolc magyar elsős lehetne. Ha pedig mindegyiket szerb osztályba íratják, akkor megtörténhet, hogy több lesz benne majd a magyar ajkú, mint a szerb gyerek. Értesüléseink szerint folyik az érintett szülők meggyőzése, aminek a végkimenetelétől függ az udvarnoki osztatlan magyar tagozat további sorsa is. A sors fintora, hogy a 2010-es tanévben már csak három szerb elsősre számítanak, ami azt jelenti, hogy a szerb tannyelvű osztályokra is összevonás vár.

@sz = n K. I.