2024. július 17., szerda

Diplomahonosítási költségtámogatás

Azok is pályázhatnak, akiknek az elmúlt tíz évben szerzett oklevelük nosztrifikálása folyamatban van

Közismert tény, hogy az elmúlt 20 évben igen sok vajdasági fiatal végezte főiskolai, egyetemi tanulmányait külföldön, elsősorban Magyarországon. E másutt szerzett oklevelek, tudományos fokozatok honosítása Szerbiában költséges és körülményes. A nosztrifikálási eljárás az egyetemek autonómiájába tartozik, ezt a törvény is magas fokon tiszteletben tartja. Úgyhogy amiben a Szekeres László Alapítvány segíteni tud az érintetteknek, az a honosítás során felmerült költségek megtérítése (eljárási díjak, fordítás, illeték stb.). A Magyar Nemzeti Tanácshoz tartozó Szekeres László Alapítvány a diplomahonosítással járó tetemes költségek megtérítésére írt ki pályázatot.

A 2000. január elseje óta megszerzett oklevelek, tudományos fokozatok szerbiai nosztrifikálásának költségeit támogatják.

Ezt Józsa László kuratóriumi elnöktől hallottuk, akitől arról is értesültünk, hogy 20 millió forintnak megfelelő összeg, azaz 5,8 millió dinár áll e célra a rendelkezésre. A tavalyi pályázat lebonyolítása során szerzett tapasztalatok azt mutatják, ez körülbelül 200 egyén költségeire lehet elegendő. Tavaly azok pályázhattak, akik az ezt megelőző 5 évben szereztek oklevelet és befejezték, vagy legalább megkezdték a diplomájuk honosítását. Akkor 17 millió forint dinárösszeg állt rendelkezésre. Tavaly 164 pályázó volt, és mindössze egy személyt utasítottak el, mert nem tudott számlát, befizetési bizonylatot felmutatni. Arról, hogy idén hányan pályáznak, nincs elképzelés, előzetes becslés. Tavaly ugyanis határidőn túl még 85-en jelentkeztek, arra hivatkozva, hogy későn értesültek a pályázatról, az ő adataikat akkor feljegyezték és most értesítették is őket a lehetőségről.

Józsa László szavai szerint, ha a jelentkezők által igényelt összeg belefér az említett 5,8 millió dináros keretbe, akkor a nosztrifikálás során kifizetett teljes összeget kézhez kapja az igénylő, ha a végösszeg nagyobb lesz, akkor résztámogatás történik.

November 16-án zárul a pályázat, az érintettek már november 25-e környékén értesítik az eredményekről, s belátható időn belül meg is kapják az összeget azok, a befejezett vagy megkezdett honosítás költségeiről nyugtát, számlát tudnak felmutatni. A magyar Miniszterelnöki Hivataltól az összeg első felét még az idén megkapja a Szekeres László Alapítvány, úgyhogy december közepéig folyósítani tudja. Az összeg másik felét 2010 első negyedévében, azt akkor juttatják el az igénylőkhöz. Még nem dőlt el, a kifizetésnél betűrendet állítanak fel vagy szakok szerint állítják fel a prioritást. Józsa László szavai szerint még az is belátható időn belül megkapja a pénzt, aki a lista végére kerül.

Olyan egyén pályázhat, aki Szerbiában állandó lakóhellyel rendelkezik, hisz a pályázat célja az itthoni szakmai, közéleti érvényesülés támogatása.

Mint Józsa Lászlótól hallhattuk, a tavalyi pályázat tanulsága, hogy a legtöbb pályázó a Gábor Dénes főiskoláról és zentai kertészmérnöki kihelyezett tagozatról igényeltek diplomahonosítási térítést. A munkaviszonyt igazolni nem tudó személy is ebből a pályázói körből került ki.

– A magyar felsőoktatási intézmények az első időkben ,,túltermelést'' hoznak az adott szakon oklevelet szerzett szakemberekből. Ezért is fontos feladat azon munkálkodni, hogy minél több felsőoktatási szakosítási lehetőség legyen magyar nyelven, így egy-egyszakon kevesebb hallgató lenne, ami az elhelyezkedés esélyeit növelné – szögezte le a Szekeres László Alapítvány kuratóriumának elnöke. A teljes képhez hozzátartozik, hogy más szakok is legalább 1-1 fővel képviselve voltak a munkanélküliek listáján, még egy orvos is volt azok között, akik munkanélküliséget jeleztek, jegyezte meg Józsa, aki még egy tavalyi tapasztalatot megoszt az érintettekkel: legjobb ha a Gábor Dénes főiskola oklevelét az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karán honosítják, mert a diploma kiegyenlítődik a 3 éves egyetemi alapképzéssel és különbözeti vizsga nélkül folytathatják tanulmányaikat a mesterképzésen.

A pályázatról bővebb információ: www.szla.org.rs. Telefonszám: 024/524-534.