2024. július 17., szerda

Klaus és Wiesel az akadémikusok között

A két vajdasági magyar jelölt nem kapott elegendő szavazatot-- SZERB TUDOMÁNYOS ÉS MŰVÉSZETI AKADÉMIA

Belgrádban a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tegnapi ülésén választották meg az új rendes, levelező és külföldi tagokat. Összesen 130 jelölt volt, s közülük 26 rendes, 20 levelező és 13 külföldi tagot választottak meg (köztük Torsten N. Wiesel Nobel-díjas tudóst, Süli Endre oxfordi matematikust, Václav Klaus cseh közgazdászt). A rendes tagok megválasztásához 39 szavazatra volt szükség, a leendő levelező tagok esetében pedig legkevesebb 65-re.

Vajdaságból levelező tag lett például Miro Vuksanović. Nem jutott be többek között Dragoslav Petrović (fizika), Mikloš Biro (pszichológia), és két magyar nemzetiségű jelölt is volt: Bányai János (irodalomtörténet), Bálint Béla (orvostudomány).

Mint Várady Tibortól, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagjától – aki jelen volt az említett ülésen – megtudtuk, a megválasztáshoz szükséges 65 szavazati küszöbhöz közel állt mind Bálint Béla, aki 54 szavazatot kapott, mind Bányai János, akire 47-en szavaztak, és Mikloš Biro is 43 szavazatot gyűjtött össze. Mint Várady Tibor megemlítette: Bányai Jánost a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia újvidéki tagozata javasolta. A megválasztás esélyét növelte volna az SZTMA irodalmi és nyelvészeti osztályának támogatása is, de ott 8-8 arányban oszlottak meg a szavazatok. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan azokra szavaznak, akiket egy-egy tudományos osztály támogat. Nagyon kevésen múlott tehát Bányai Jánosnak az SZTMA levelező tagjává való megválasztása.