2024. július 17., szerda

Az Újvidéki Egyetemen 440 hallgatót érint

A legalább 48 pontot elértek ügyében sürgős intézkedések – Minisztériumi átirat az egyetemeknek
(Beta fotó)A szerbiai egyetemek rektorai, a fakultások dékánjai hétfőn a déli órákban kaptak hivatalos átiratot az oktatási minisztériumtól a tüntető egyetemisták követeléseinek teljesítésével kapcsolatban. Mint tudjuk, pénteken estefelé értesült a nyilvánosság arról, hogy az egyetemi hallgatók követelései egy kivétellel teljesülnek.

A 6 szerbiai egyetem rektoraihoz, valamint a karok dékánjaihoz tegnap eljuttatott minisztériumi átiratban szinte szó szerint a következő olvasható: Az oktatásügy időszerű gondjainak megoldása érdekében a kormány az egyetemi karokkal egyetemben lehetővé teszi azoknak az önköltséges hallgatóknak, akik a múlt tanévben 48 vagy több pontot valósítottak meg, de nem jutottak be a költségvetési keretbe, hogy beiratkozzanak a 2009/10-es tanévre. Lényeges, hogy a legrövidebb időn belül tegyenek meg minden szükséges intézkedést, hogy e hallgatók beiratkozzanak és zavartalanul folyjon a tanítás. Ezzel teljesülhet a kormányhatározatban vállalt kötelezettség, áll az átiratban, amelyet Žarko Obradović oktatási miniszter írt alá.

A levél második oldalán a pénteken meghozott kormánydöntés 9 pontja szerepel. E határozatban, mint már hétvégi számunkban közöltük, az alábbi kötelezettségeket vállalta magára a kormány: az egyetemi karokkal közösen mindazoknak az önköltséges hallgatóknak, akik a múlt tanévben a maximális 60 pontból legalább 48 vagy ennél magasabb pontszámot értek el, e tanévre fizeti a tandíját (ennek teljesítésére hivatkozik a miniszteri átirat). A kormány továbbá ígéretet tett, hogy finanszírozza a mesterképzésen a hallgatói létszám bővítését. Dönt a doktori képzés keretszámáról, valamint rendezi a belgrádi művészeti fakultás hallgatóinak státusát.

Az Újvidéki Egyetemen, mint azt a rektorátuson hallottuk, az alapképzésen – a november 3-ai adatok szerint – 438 olyan egyetemi hallgató van, aki elérte a 48 pontot, illetve ennél többet is sikerült összegyűjtenie, de nem jutott be a közköltséges, azaz tandíjmentes kategóriába. A tandíjukat az említett határozat szerint a minisztérium és a fakultások fedezik e tanévre. Szerbiai szinten a minisztériumi adatok szerint 7000 érintett hallgató van. A döntés azért sürgős, mert az említett be nem iratkozott hallgatók e tanévben nem járnak előadásokra, gyakorlatokra sem.

Nagyszámú hallgató várja a mesterképzéssel kapcsolatos konkrétumokat, de mint láttuk, ezzel a miniszeri levél nem foglalkozik, csak a kormánydöntés egyik pontja utal arra, hogy a kormány finanszírozza a hallgatói létszám bővítését a mesterképzésen. Egyetemi körökben úgy vélik, a mesterképzésben részt vevők sorsa újabb döntések, tárgyalások eredménye lesz, úgyhogy ezzel kapcsolatban is várják a kormány-, illetve a minisztérium átiratát.