2024. július 17., szerda

Az MTA várja a fiatal kutatókat

A Magyar Tudományos Akadémia lehetőségeihez mérten segíti a magyar nyelvű és tárgyú kutatásokat
A Magyar Tudományos Akadémia épülete, Szarvas Gábor szobrával (Wikimédia)A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács szabadkai tanácskozásán Tarnóczy Mariann, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának vezetője is részt vett. Az összejövetelen adatokkal szolgált, hogyan vannak jelen kutatóink a Kárpát-medencei magyar tudományos élet vérkeringésében, s a tudományos tevékenység finanszírozásának fontosságáról is szólt. E témákról is kérdeztük az interjú során Tarnóczy Mariannt.

A Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagságában a vajdasági tudományos kutatók milyen arányban vannak jelen s milyen mértékben képviseltetik a vajdasági magyar tudományosságot a Kárpát-medence tudományos vérkeringésében?

– A Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése közel két évtizede – 1990 óta – választ tagjai közé külső tagokat. Külső taggá az a tudós választható, aki külföldön él, nem magyar állampolgár, de magát magyarnak vallja, tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli, és szoros kapcsolatot tart a magyar tudományos élettel. Jelenleg Akadémiánknak 188 külső tagja van, akikről méltán állíthatjuk, hogy a magyar tudományosság és a kultúra világszerte élő és dolgozó nagykövetei.

A külső köztestület – kiegészítve a magyarországit – 2000 óta létezik, jelenlegi létszáma 1199 fő, s nyitva áll a tudományos fokozattal rendelkező, magát magyarnak is tartó kutatók, oktatók előtt, és örömmel mondhatom, hogy ezen személyi kör is folyamatosan bővül. A külső köztestület összlétszáma tehát – külső tagok és külső köztestületi tagok együttesen – 1387 fő, ebből a szerbiai külső köztestület 185 tagot számlál: 2 fő külső tagot és 183 köztestületi tagot, így elmondható, hogy a Kárpát-medencei 1030 fős köztestületi tagságból a szerbiai köztestület közel egyötöd részt képvisel.

Mit jelent a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács megalakulása? Mint Öntől értesülhettünk róla, a Szerb Tudományos Akadémia is üdvözölte létrejöttét, mert kapocsnak tekinti.

– Az Akadémia területi alapú testületei, ún. területi bizottságok révén is igyekszik oldani a magyarországi tudományos élet főváros-centrikusságát – a regionális szemlélet hosszú évtizedek óta jelen van az MTA működésében, a vidéki akadémiai bizottságok az eurorégiókat már jóval megelőzve fontos elemei voltak az Akadémia szervezetének – az első akadémiai területi bizottság, a SZAB 1961-ben jött létre.

A kultúrnemzeti akadémiai építkezés fontos állomása volt a Kolozsvári Akadémiai Bizottság életre hívása, a 2006. májusi közgyűlés döntését követően 2007 óta működik a Kárpát-medencei legnépesebb és hagyományaiban legerősebb régió, a romániai külső köztestület bázisán a KAB: fontos kutatásszervezési és koordinációs feladatokat ellátva.

Hasonló szerepet szánt az Akadémia a vajdasági-szerbiai testületnek is: a VMAT 2008. május 10-i alakuló ülése óta igyekszik egyre inkább betölteni az integrációt, az együttműködést, a tudományos és oktatási kapacitások valamint a legfontosabb feladatok számbavételét segítő szerepét a régióban, szolgálva a magyar-magyar és a magyar-szerb együttműködéseket egyaránt.

Nagy örömünkre szolgált, hogy – ahogyan Romániában is a Román Tudományos Akadémia, a többségi nemzeti tudományos akadémiája, Bukarest, és annak kolozsvári filiáléja egyaránt üdvözölte a KAB megalakulását – Belgrád, azaz a SANU (Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia) örömmel fogadta, sőt: levélben üdvözölte partnerintézménye, az MTA azon törekvését, hogy regionális tevékenysége erősítésével segítse Vajdaság fejlődését. A VMAT jelenleg nem akadémiai területi bizottság, bejegyzett szerbiai civil szervezet, önálló jogi személy; szerepe, feladatai hasonlóak az MTA területi bizottságok által ellátandó funkciókhoz: fő profilja nem tudományos kutatás, hanem kutatásszervezés, integratív funkcióval bír – ilyen értelemben valóban kapocs; mind a magyar-magyar, mind pedig a magyar-szerb relációban, sőt: Kárpát-medencei szinten is.

Említette, a doktori titulussal rendelkező fiatal vajdaági magyar kutatók kisebb létszámban jelentkeznek az utóbbi időben az MTA külső köztestületi tagságába. Mi ennek az oka? Mit jelenthet ez a tagság egy kutatónak?

– A külső köztestület bővülése formailag évente két alkalommal valósul meg: a folyamatos jelentkezések alapján az MTA elnöke aláírásával a májusi közgyűlést, valamint a novemberi Magyar Tudomány Ünnepét követően küldünk köztestületi oklevelet az újonnan bejelentkezett tagoknak. Ha megnézzük a szerbiai köztestület létszámának alakulását, sajátos dinamika észlelhető: a kezdeti felfutás után csak a 2007 év hozott jelentősebb létszámbővülést – a VMAT megalakításának évében váltott ki a külső köztestületi tagság nagyobb érdeklődést Vajdaságban. 2007 novemberében 20 oklevelet, 2008 májusában mindössze 3 oklevelet írt alá az MTA elnöke, s postázta a Határon Túli Magyarok Titkársága az újonnan jelentkezőknek, azóta viszont egyetlen új jelentkezést sem regisztráltunk Szerbiából.

A külső köztestületi tagság fontos az MTA számára: ezáltal szerzünk tudomást a magyar nyelven és/vagy tematikában dolgozó kollégákról szerte a világon. Az Akadémia küldetésének tekinti, hogy valóban gazdája legyen a magyar vonatkozású kutatásoknak, nemzetpolitikai cél a magyar tudományosság integrációja, képviselete és szolgálata. Ösztöndíjrendszerekkel segíti az MTA – szerény költségvetési lehetőségeihez mérten, és ma már törvény által is előírt kötelezettségnek eleget téve – a magyar nyelvű és tárgyú kutatásokat. Az akadémiai honlapon közzétett pályázati felhívásokra a külső köztestület tagjai nyújthatják be pályázataikat. Van lehetőség magyarországi kutatások, valamint hazai kutatások végzésére egyaránt. A fiatal kutatók természetesen tudományos fokozat nélkül is pályázhatnak, hiszen fokozatszerzésüket ezúton is szeretnénk támogatni, de a senior kollégáknál a külső köztestületi tagság a pályázás feltétele.

Bízunk abban, hogy az utóbbi évek eredményei lassan beérnek, s Vajdaságból is egyre több fiatal kutató keresi meg friss fokozatával az Akadémiát, s jelentkezik a köztestületbe.

(Folytatás szerdán)