2024. július 17., szerda

Márciusban már ,,tűzbiztos” lesz?

A szabadkai Jadran tűzvédelme terén másfél millió dináros beruházásokra van szükség

A tervek szerint március közepéig elvégzik a szükséges 1,55 millió dinár értékű munkálatokat, hogy a szabadkai Jadran épülete – amelyet a Népszínház, a Gyermekszínház és a Stadion közvállalat használ – megfeleljen a tűzvédelmi előírásoknak. Ezt Duško Guslov, Szabadka polgármesterének befektetésekkel és fejlesztésekkel megbízott tanácsadója nyilatkozta tegnap lapunknak.

Mint arról már beszámoltunk, Kasza József, a szabadkai Népszínház igazgatói bizottságának elnöke a minapi sajtótájékoztatón kijelentette: félő, hogy a szabadkai Népszínháznak be kell szüntetnie a munkát, mert az illetékesek nem tudnak pénzt szerezni a tűzrendészeti problémák megoldására. A tűzrendészeti felügyelőség figyelmeztette a Népszínházat, 60 napon belül orvosolnia kell a hiányosságokat, mert a tűzvédelmi rendszer nem tesz eleget a biztonsági követelményeknek. Már 2-3 hónapja jelezték Szabadka polgármesterének és művelődési osztályának ezt a gondot, de még választ sem kaptak.

Lovas Ildikó Szabadka város művelődési tanácsosa hétfő reggeli beszélgetésünk során hangsúlyozta: a Népszínház és a Gyermekszínház igazgatóbizottsági elnökei továbbították a tűzrendészetihatározat az önkormányzathoz, s két napra rá – október 29-én – tartották meg az első megbeszélést ez ügyben az illetékesekkel, amelyeket további összejövetelek követtek. Az önkormányzat szeretné megoldani a problémát, de erre jelenleg nem állnak rendelkezésre eszközök, ám a jövő évi költségvetésben helyet kap, s akkor tudják elvégezni a munkálatokat, amikor meglesznek az e célra előirányzott eszközök. A polgármesternek azt fogja javasolni, úgy döntsön az ügyben, hogy az maximális biztonságot jelentsen a Jadran épületében tartózkodók számára.

Az igazgatóbizottsági elnökök által eljuttatott levél másik címzettje Saša Vučinić, Szabadka város polgármestere, aki hétfőn Duško Guslovhoz, befektetésekkel és fejlesztésekkel megbízott tanácsadójához irányított bennünket. Mint Guslov úrtól tegnapi beszélgetésünk során megtudtuk, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetek részlegének szabadkai kirendeltsége a Jadran épületében az elektromos vezetékek ellenőrzését rendelte el, az épületben dolgozók tűzbiztonsági képzésének lebonyolítását és azt is megköveteli, hogy a vízvezeték csatlakozásának mérete és a víznyomás szintje megfeleljen a tűzvédelmi előírásoknak. Megfelelő lefolyó (saht), s benn az épületben is megfelelő víznyomást szavatoló felszerelés kell. Mindez 1,55 millió dinárba kerül, mint az a Városépítési Igazgatóság és a Vízművek előzetes számításaiból kiderül. A Jadran épülete az elmúlt évtizedekben a jelenlegi tűzbiztonsági szinten működött, s nemrégiben került napvilágra e probléma. Az anyagi lehetőségek miatt januártól tudnak hathatósan tenni a gond megoldása érdekében.

Mint Guslov úrtól hallottuk: a napokban aláírják a megállapodást, hogy március 15-éig elvégzik a megfelelő munkálatokat. Januárban megtörténik az anyagbeszerzés, s remélhetőleg nem lesz kemény téli időjárás, úgyhogy az ásási munkálatokat is időre elvégzik. E szerződés komoly szándékot jelez, hogy március közepéig megoldódik a tűzvédelmi biztonság kérdése, úgyhogy a Népszínház vezetése dönti el, hogy erre hivatkozva kéri-e a rendészek által megszabott határidő kitolását. Ha igen, a hatóságok ezt remélhetőleg el is fogadják.

Tehát még ezután dől el, hogy szünetel-e a munka addig, amíg majd megfelel az épület a tűzbiztonsági előírásoknak.