2024. július 16., kedd

Vendégségben Budapesten

Szép eredményt értek el a vajdaságiak a magyarországi rendezvényen

Kedden Budapesten véget ért a határon túli magyar fiatalok tizenharmadik találkozója. A tíz napig tartó rendezvényen mintegy hétszáz magyar fiatal vett részt, akik a világ sok országából érkeztek a fővárosba. A rendezvény szervezőinek elsődleges célja az volt, hogy lehetőséget adjanak az ismerkedésre, és erősítsék a kulturális és szakmai kapcsolatokat a Kárpát-medencei és a világon szétszóródott magyarok között.

Idén a reneszánsz jegyében tartották a találkozót, és a programok is ennek a kornak a megismerését szolgálták. A művelődéstörténeti témák Mátyás király udvarához kapcsolódtak: a fiatalok megismerkedhettek Pest–Buda reneszánsz kori kulturális örökségével, a király országvezető munkásságával, megelevenedtek a korhoz kapcsolódó mesterségek, haditettek, táncok, szokások és viseletek. Megrendezték az I. Reneszánsz Olimpiát is. Mivel az olimpiák nem csak a versengésről, hanem a kultúrák találkozásáról is szóltak, a szervezők összegyűjtötték a kor szellemi értékeit, egyéni és csapatversenyeken mérték össze tudásukat a részvevők. Megválasztották az olimpia szépét és hősét is.

A vajdaságiak jó eredménnyel szerepeltek a megmérettetésen: a művelődéstörténeti vetélkedő első és második helyét szerezték meg. És miénk volt a király és a királynő, és a reneszánsz asztal dicsősége is. A művelődéstörténeti vetélkedő első helyezettje csapatversenyben a Déli menyecskék és legények csapata lett (Ferencz József, CabafiAndrás, Hajnal Anna, Pejin Andrea, Pejin Lea, Léphaft Ágnes és Illés Eszter), második a magyarkanizsai Tisza néptáncegyesület csoportja. Egyéni versenyben Kónya Renáta (Magyarkanizsa) és Szvorák Dávid (Szlovákia) az első helyezett, Illés Eszter (Zenta) és Papp Emese (Kolozsvár) a második helyezett. A legszebb reneszánsz asztalt a Kincses Kolozsvár és a magyarkanizsai Tisza néptáncegyesület készítette. Az I. Reneszánsz Olimpia lovagi hétpróbáján egyéniben és csapatversenyben is dobogós helyezést értek el a vajdaságiak. A Mátyás király hasonmásversenyen pedig szintén a magyarkanizsaiak győztek: Kis Anikó és Apró Antal érdemelte ki a királyi pár címet.

A Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozója az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal valamint Budapest Főváros Önkormányzata közös rendezvénye. A rendező az Oktatási és Kulturális Minisztérium Égtájak Irodája volt.