2024. július 16., kedd

Szabadkán vagy Újvidéken vizsgáznának

Zentán harminc pedagógus vár a szakvizsgára

A törvény előírásainak megfelelően időben bejelentették a zentai Stevan Sremac Általános Iskola pedagógusait a szakvizsgára. A tanfelügyelő felhívta a figyelmüket arra, hogy kérhetik a magyar nyelven való vizsgáztatást, mondta Sárosi Gabriella főigazgató

A törvény előírásainak megfelelően időben bejelentették a zentai Stevan Sremac Általános Iskola pedagógusait a szakvizsgára. A tanfelügyelő felhívta a figyelmüket arra, hogy kérhetik a magyar nyelven való vizsgáztatást, mondta Sárosi Gabriella főigazgató:

- Nem tudjuk, hogy milyen döntés született, mert semmilyen visszajelzést nem kaptunk Belgrádból az oktatásügyi minisztériumból. Amikor telefonon szóvá tettük, hogy minden kijelölt határidőből kifutottunk, akkor azt mondták, legyünk nyugodtak, majd írásban értesítenek, hogy hová és mikor kell menniük a dolgozóinknak. A harminc pedagógusnak háromnegyed része magyar. Ők határozottan állítják, hogy nem tudják szerb nyelven megtartani a vizsgaórát. A módszertani és a jogi részét talán megpróbálnák az állam nyelvén, de itt is nehézségekbe ütköznének. Nagyon pozitívan értékeljük azt a kezdeményezést, hogy Szabadka vagy Újvidék legyen a vizsgáztató központ, ahova a belgrádi szakemberek is leutazhatnának, és az itteni egyetemek tanáraival kiegészítve értékelnék a vizsgázók teljesítményét.

Az igazgatónő azt is elmondta, hogy azok a dolgozók, akik állandó munkaviszonyban vannak az intézményben, annak ellenére, hogy késnek a szakvizsgával, taníthatnak tovább, mivel bejelentették és befizették a vizsgát. Ugyanez vonatkozik azokra a fiatalokra is, akiknek évente hosszabbítják a munkaviszonyát.

Egyelőre néma csönd honol az iskolákban

Fotó: Gruik Ibolya