2024. július 17., szerda

„Gyermekíróként skatulyáztak be”

Jódal Rózsa munkásságáról a Hegyesi LITERAtúra műsorán

A kishegyesi iskola kiállítótermében megrendezett Jódal Rózsával való beszélgetés természetesen Hadaró Jutkával kezdődött, aki éveken át a gyerekek kedvenc alakja volt. Mint az írónő mondta, gyermekíróként skatulyázták be, amit egyáltalán nem szégyell, hiszen az eddig napvilágot látott hét kötete közül a legtöbb gyermekkönyv.

A beszélgetést vezető Molnár Márta kérdésére válaszolva, a gyerekek olvasási szokásairól szólva, elmondta, hogy régen sem olvasott minden gyerek, most sem egyértelműen az internet okolható az olvasás hiányáért. A kérdésről valószínűleg nagyon komolyan el kellene közösen gondolkodnunk. Az egyik legnagyobb gond a mai gyerekek esetében, hogy nincs kapcsolatuk egymással, sem a tanárokkal, sőt még a szüleikkel sem. Ez utóbbihoz kapcsolódóan szólt édesanyjával, Börcsök Erzsébettel való kapcsolatáról, aki íróként Szentteleky csoportjához tartozott. Sohasem mondta neki, hogy foglalkozzon írással, de gyerekkorában látta tőle, hogyan dolgozik, hogy folyton belejavít a kéziratba, átír valamit. Ezért számára mindig természetes volt az, hogy valaki ír. Olyasmi volt ez, mint a zenészcsaládokban, ahol mindenki muzsikál, pedig senki sem kényszeríti őket. Ez a család nagyon erős hatásának tudható be, ami szintén kiveszőben van, mert a többgenerációs családok ki sem alakulnak, s a családban őrzött hagyományt és tudást már nem tudják az idősebbek átadni a fiataloknak.

Folyamatban levő munkáiról elmondta, hogy régóta szeretné megírni édesanyjával töltött évei történetét, amely egy kicsit folytatása lenne Börcsök Erzsébet Eszter című önéletrajzi regényének. Az írással azonban nagyon lassan halad, mert a szöveg bizonyos értelemben Versec-regény is lesz.

Pénteken, az irodalmi rendezvények harmadik napján dr. Jung Károly Csuka Zoltán pályaképe címmel, Mészáros Krisztina pedig Majtényi-életmű – egy hagyomány elevensége címmel tartott előadást a 110 évvel ezelőtt született alkotók munkásságáról. A irodalmi napok kísérőrendezvényeként az iskolában megnyílt Csernus László kerámiaművész és a Dévics Imre Kerámiai Művésztelep alkotásaiból készült kiállítás, majd a színházteremben az érdeklődők megtekinhették Szerbhorváth György De ki viszi haza a biciklit? című monodrámáját, Krizsán Szilvia előadásában.