2024. szeptember 27., péntek

A fejlődés szellemében

Évi közgyűlést tartott a JUMMÉE – A civil szervezet új neve Vajdasági Magyar Mérnökök és Építészek Egyesülete

Évi közgyűlésén a Jugoszláviai Magyar Mérnökök és Építészek Egyesülete úgy döntött, az egyesületet hétfőtől Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesületének (V3ME) fogják hívni. A közgyűlésen a megjelent tagok megválasztották az egyesület új vezetőségét. Az elnöki tisztséget továbbra is Veréb László magiszter tölti be, alelnök pedig Szombathy Zoltán magiszter. Vezetőségi tagnak Pék Zoltán okleveles mérnököt, Lévai Zoltánt és Csipak Károlyt nevezték ki.

Az összejövetelt jelenlétével megtisztelte Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja is.

Veréb László magiszter elmondta: az egyesület immár nyolcéves fennállása folyamán lineárisan, kis lépésekkel tudott fejlődni. Ez napjainkban sikernek tekinthető, hiszen ha nem is tudnak látványos előrehaladást felmutatni, de fennmaradtak. Fennállásuk óta mintegy 50 neves előadó tartott előadást az egyesület szervezésében. Ma már az egyesület képviselőit is egyre gyakrabban hívják meg konferenciákra, workshopokra, előadásokra, pályázatok írására kérik fel őket, egyre fokozódik a közéletben az egyesület hírneve. Ezenfelül számos országos, illetve nemzetközi kiállításon is részt vettek az egyesület tagjai. A tavalyi évben sikerült elnyerniük a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségügyi Titkárság által meghirdetett pályázatot, amelyet eszközvásárlásra fordítottak.

Veréb László felvázolta azokat a pontokat és tevékenységeket, amire ebben az évben kellene az egyesületnek összpontosítania: növelni kellene a tagok által elkészített szakelemzések számát, különböző projekteket kellene elindítaniuk, és egyebek mellett fontos lenne minél több új tag bekapcsolása a tevékenységükbe. Veréb magiszter elmondta, ha sikerül néhány számítógépet vásárolni, számítógép-kezelő tanfolyamot indítanának időseknek, vagy másnak, aki igényt tart erre a szolgáltatásra. Elmondta, az energetikai szakosztály kezdeményezésére március 6-án a szabadkai Szabadegyetemen a Meglévő energiaforrások kiaknázása címmel egynapos tanácskozást szerveznek. Az előadás keretében az ezen a területen aktív termelők és forgalmazók neves külföldi előadókat hallgathatnak meg. A tervezett témakörök között többek szerepel a nap- és szélenergia felhasználása és a biogáz.

Jeges Ernő a közgyűlésen egy komoly problémára tért ki, ami minden civil szervezetet érint. Hosszú évek óta csak azok a szervezetek számolhatnak be jelentős fejlődésről, amelyek kultúrával és hagyományápolással foglalkoznak. Azok a szervezetek, amelyek a szakemberek szakmai fejlődésének elősegítésével foglalkoznak, sokkal kevesebb lehetőséget kapnak az előrehaladásra, véli Jeges Ernő. Hozzátette, a kilencvenes években számos tehetséges fiatal hagyta el az országot, ezért Szerbiában pillanatnyilag rendkívüli a szakemberhiány. Szakemberek nélkül viszont lehetetlen technikai újításokkal gazdagítani az országot, illetve fellendíteni a gazdaságot. A V3ME tagja szerint az államnak a politikáján kellene változtatni: igényelni szakembereket, fejlesztést, s akkor a hasonló profilú civil szervezeteket is kellőképpen támogatná.