2024. július 17., szerda

Szlovéniában 21–24 fős osztályok vannak

A Muravidéki Pedagógusok Egyesületének képviselői jártak a hétvégén Szabadkán

Szombaton és tegnap Szabadkán tartózkodott a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének küldöttsége. A szlovéniai vendégek az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének tavalyi látogatását viszonozták. Itt-tartózkodásuk alatt a szabadkai Október 10-e Általános Iskolát is felkeresték, amely szeretne testvériskolai kapcsolatot ápolni egy muravidéki iskolával.

Vida Törnar Judit, a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének elnöke elmondta: szervezetük 2007 szeptemberében alakult meg, közösségteremtő, -összekovácsoló igénnyel, körülbelül 110 tagjuk van. Szerveznek továbbképzéseket, például a tanévkezdő szakmai napot, amelyre mindig neves szakembereket hívnak meg előadónak, igyekeznek nagyon időszerű témát választani, legutóbb a tehetséggondozás témakörét járták körül. Tanulmányutat is rendeznek, például erdélyi körúton is jártak már. Még néptáncegyüttese is működik a muravidéki pedagógusok egyesületének.

Mint De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke kiemelte: a Kárpát-medence számos magyar pedagógusegyesületével nagyon jó kapcsolatot tart fenn. Nagyon hasznosak az ilyen látogatások, tapasztalatcserék. Reméli, hogy a Nyári Akadémián – amely több szakterületről kínál fel továbbképzést a pedagógusoknak – a szlovéniai magyar pedagógustársadalomnak is lenne képviselője.

A szlovéniai vendégek az itteni oktatással, iskolai élettel ismerkedtek, a szabadkai tanítókat, tanárokat pedig az érdekelte, hogyan néz ki a szlovéniai 9 éves általános iskolai oktatás, hogyan működnek a Muravidéken a kétnyelvű iskolák. A Muravidéken 6500 magyar nemzetiségű lakos él, a magyar kötődéssel rendelkezőkkel együtt ez a szám 10 ezer körül alakul. Megtudtuk többek között, hogy első, második, harmadik osztályban a magyar és a szlovén ajkú tanítónő is benn van órákon, s mindketten saját anyanyelvükön szólnak a magyar és szlovén diákokhoz. Később szaktanárok tanítják a diákokat, akiknek többsége kétnyelvű. Ám hatodik-kilencedik osztályban, amikor magas a szaktantárgyak aránya, nem mindig valósul meg a kétnyelvű óra, mert nincs mindig ideje a tanárnak, hogy mindkét nyelven előadja az anyagot. A magyar és a szlovén nyelvet két szinten tanulják, anyanyelvi és környezetnyelvi szinten. A tankönyvek, munkafüzetek kétnyelvűek, szlovén és magyar nyelven is tartalmazzák a tananyagot, a magyar gyakorló pedagógusok is részt vesznek a megírásukban. A tankönyveket ingyen kapják használatra a diákok, a munkafüzeteket megveszik a szülők. A szlovéniai iskolákban a maximális diáklétszám osztályonként 24 fő, a kétnyelvű iskolákban pedig nem lehet 21 tanulónál több egy osztályban. Iskolai hitoktatás nincs, azt a plébánián szervezik meg. Mint a vendégek megjegyezték, a magyar jellegű programokat a minisztérium gond nélkül finanszírozza. Az iskolák létszámával kapcsolatban azt hallottuk, hogy a lendvai kétnyelvű iskola 600 diákjával Szlovénia tíz legnépesebb, legnagyobb oktatási intézménye között van.

***

A zentai születésű Koter Gizella Szabadkán fejezte be a tanítóképzőt, majd Lendván helyezkedett el: – Első, második, harmadik osztályban – ahol tanítok – a program lehetőséget ad, hogy a gyerek képességeihez alakítsuk a tanmenetet. A magyar ajkú tanítónő magyarul, a szlovén kolléganő szlovénul beszél a gyerekekhez. Ez úgy néz ki, hogy például matematikaórán én tartom a bevezető játékokat magyarul, majd szlovén nyelven gyakorolják az összeadást, a begyakorlásnál, a tananyag megszilárdításnál ismét én foglalkozom a gyerekekkel, a következő órán a kolléganő kezdi a foglalkozást... Nem szinkrontolmácsok vagyunk, a kulcsszavak persze mindkét nyelven elhangzanak, de ugyanazokat a példákat még véletlenül se csináljuk meg kétszer.