2024. július 16., kedd

Folyók fölött

Csütörtökön kezdődik az Énekelt Versek XIII. Zentai Fesztiválja – 16-án tartják a versenyt, 17-én a gálaműsort

Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz Év – 2008 jegyében Zenta Önkormányzata, a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Égtájak Irodája és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet az idén május 15-e és 17-e között rendezi meg az Énekelt Versek XIII. Zentai Fesztiválját.

A szervezők bemutatkozási lehetőséget kínálnak mindazoknak, akik énekelt verseket adnak elő saját megzenésítésükben. A rendezvény iránt igen nagy az érdeklődés, hiszen tizenhárom szólista, illetve együttes jelentkezett be a versenyre. A részvevőknek három verset kellett megzenésíteniük, amelyek egyike Verebes Ernő Folyók fölött című költeménye. A versenyprogram résztvevői: Apropó együttes (Zenta), CsongRand (Zenta), Fűszál együttes (Kolozsvár, Erdély), Göbő Sándor (Léva, Felvidék), Hobby Band (Doroszló), Kardi zenekar (Szabadka), Kelemenék (Losonc, Felvidék), Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület verséneklő együttese (Szabadka), MacskaSzem együttes (Budapest, Magyarország), Márk Attila & Ferencz Csaba (Sepsiszentgyörgy, Erdély), Szloboda Tibor (Zenta), Vannás együttes (Nyíregyháza, Magyarország), Zyntharew együttes (Zenta). A versenyprogram 16-án (péntek) 19 órakor kezdődik a Városháza dísztermében. A gálára 17-én (szombat) 19.30-kor kerül sor a ugyancsak a Városháza dísztermében. A záróműsorban fellépnek a verseny győztesei, beszélgetés hangzik el Verebes Ernő zeneszerző-költővel, a fesztivál díszvendégével, majd a Kaláka együttes és vendége, Szalóki Ági budapesti előadóművész közös hangversenyére kerül sor. A gálaműsorra a színház pénztárában 150 és 200 dinárért vásárolhatnak belépőjegyet.

A korábbi évekhez hasonlóan Zenta mellett más vajdasági városok is kapcsolódnak a fesztivál rendezvényeihez. Így Óbecse, Szabadka és Topolya közönsége ismerkedhet néhány előadóval. Ezekre a koncertekre a belépés díjtalan.

Az Énekelt Versek XIII. Zentai Fesztiváljának műsora

„Folyók fölött…”

Május 15., csütörtök, 19 óra. Óbecse (a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör székháza)

A sepsiszentgyörgyi Márk Attila & Ferencz Csaba Duó és a zentai Zyntharew együttes (Balogh Virág László, Kaszás Éva, Sóti Lenke), valamint Ferenc Hajnalka és Szerda László óbecsei muzsikusok közös hangversenye.

Május 15., csütörtök, 19 óra. Topolya (Moziterem)

A budapesti MacskaSzem együttes (Menyhért Judit, Miklós Gabriella, Schweitzer Nóra, Simkó Boglárka), a kolozsvári Fűszál (Nagy Endre, Ruszka Sándor, Keresztes Szabolcs, Veress Albert, Kászoniné Fejős Gabriella) és a zentai Kapaszkodó (Boros Nándor, Győrfi Anita, Martonosi Zsolt, Radóczki Dukai Virág, Seregély Emese) együttesek közös hangversenye.

Május 16., péntek, 19,30-kor. Szabadka (Kosztolányi Dezső Színház)

„Volt egyszer, volt egy kis zsidó…”

Jiddis népdalok Kányádi Sándor fordításában. Szalóki Ági előadóművész és a Gryllus fivérek, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos közös hangversenye.