2024. július 18., csütörtök

A szintetizátor mágusa (ismét) Budapesten

Május 24-én ismét Magyarországra látogat Jean Michel Jarre, a könnyűzene történetének egyik legkreatívabb egyénisége. A francia zenész ezúttal a Budapest Sportarénában lép fel rajongói előtt. A közismert zeneszerző, Maurice Jarre fia ötévesen kezdett el zongorázni, de klasszikus zenei tanulmányait hamar abbahagyta, és a dzsessz felé fordult. Világhírűvé az 1976-ban megjelent Oxygéne című konceptuális albuma tette. Az albumon található instrumentális szerzemények zenei szerkezetével és hangszerelési formáival valóságos zenei forradalmat indított el a popzene történetében.

Lemezei között található egy rendkívül érdekes ritkaság: 1983-ban kinyomtak egy korongot Music For Supermarkets címmel, de csupán egyetlen példány készült belőle. Az album 10 ezer dollárért kelt el egy árverésen.

A 3 Grammy-díjat és a Francia Becsületrend lovagi címét is magáénak tudható Jean Michel Jarre olyan erővel robbant be a köztudatba zenéjével és környezetvédő, humanitárius aktivitásával is, hogy neki sikerült elérnie egyedüli nyugati előadóként, hogy Kínában léphessen fel. Az 1981-ben történt precedenst azóta is nagyon kevesen tudták megismételni a kommunista hatóságok szigorú kultúrpolitikája miatt. Jarre zenéje több generációt is megszólít. Egyrészről a 40-eseket, akik még a köztudatba való berobbanásakor ismerték meg a művészt, másrészről pedig a fiatalabbakat is, mivel számos elektronikus zenét játszó együttes szerzeményein érezhető a francia mester hatása. Jarre alkotásain kívül színpadi szereplései is rendhagyónak tekinthetőek, mivel mindig a legmodernebb színpadtechnikával áll közönsége elé. 1990-ben például a párizsi Défense városnegyedben egy gigantikus méretű, piramis alakú színpadon adott koncertet, amelyen – a beszámolók szerint – több mint kétmillió ember gyűlt össze, a Grande Arche és a Diadalív között. Jean Michel Jarre ezidáig két alkalommal hangversenyezett Magyarországon, két évvel ezelőtt pedig Belgrádban is fellépett.