2024. július 18., csütörtök

Szilágyi várja a színjátszókat

Az idén a nyugat-bácskai faluban rendezik meg a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozóját

– Az előző évekhez képest rekordszámú jelentkező vesz részt az amatőr színjátszók találkozóján, amelyet az idén az Apatin községhez tartozó Szilágyin rendeznek meg március 19-e és 28-a között. A rendezvénysorozatra ugyanis ezidáig 19 csoport jelentkezett – hangzott el tegnap, a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben megrendezett sajtótájékoztatón. Az idei találkozó szakmai zsűrijének a tagjai: Ágoston Pribilla Valéria tanárnő, Brestyánszki Boros Rozália dramaturg és Csernik Árpád színművész. Sutus Árontól, a szervezőbizottság egyik tagjától megtudtuk azt is, hogy idén első alkalommal a bemutatott produkciókról felvételt készítenek és archiválják ezeket.

Lódi Andrea drámapedagógus elmondta, hogy az ünnepélyes megnyitóra március 19-én 17.30 órakor kerül sor. Elhangzott azt is, hogy az idén különböző kísérőprogramokkal igyekeznek igazi szakmai találkozóvá varázsolni a rendezvénysorozatot. Március 28-án bemutatják a Kézikönyv amatőr színtársulatok részére elnevezésű sorozat első két kötetét. Az egyik ezek közül Brestyánszki Boros Rozália Színházi alapok amatőröknek című könyve, amely a realista színjátszáshoz kapcsolódó hasznos információkat sorolja fel. A másik kiadvány pedig Perényi Balázs drámapedagógus, Improvizációs alapok című kézikönyve, amely elsősorban az új formák, improvizatív játékstílus iránt nyitott rendezők számára nyújthat hasznos információkat. Ez utóbbi kötethez kapcsolódik a budapesti drámapedagógus tréningje is, amelyet úgyszintén ezen a napon rendeznek meg a nyugat-bácskai faluban. Erre az egész tartomány területéről várnak jelentkezőket s a szervezők remélik, hogy minél több fiatal is bekapcsolódik a műhelymunkába. Az amatőr színjátszók találkozója keretében március 27-én gyermeknapot is szerveznek, amely során a szilágyi gyerekekkel játszanak színjátékos gyakorlatokat, a délutáni órákban pedig a szabadkai Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund előadását, a Dzsungel könyvét tekinthetik meg a legfiatalabbak. A március 28-án 18 órakor megrendezésre kerülő díjkiosztó gálaműsort követően pedig az Újvidéki Színház vendégjátékát, Dennis Kelly: Zsákutca – After the And című darabját tekintheti meg a nagyérdemű. A rendezvénysorozat ideje alatt idén is megjelenik a találkozó szín- és hírlapja, a Súgó.

A találkozónak egyébként két fődíja van: a Pataki László-díj, amelyet a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért, és a Bambach Róbert-díj, amit pedig a legjobb alternatív, illetve új formákat kereső előadásért érdemelhetnek ki a színjátszó csoportok. A legjobb férfi főszereplőt Szilágyi László-díjjal, a női főszereplőt pedig Ferenczy Ibolya-díjjal fogják jutalmazni, ugyanakkor a legjobb férfi mellékszerepért Nagy István-díjat, női mellékszerepért pedig Magyari Piri-díjat osztanak ki. A közönségteremtő tevékenységért Garay Béla-díjat, a legszebb színpadi beszédért pedig Szántó Róbert-díjat és közönségdíjat is kiosztanak.