2024. július 18., csütörtök

A jubileumi huszadik

Nyakó Béla főszervező szerint nagyon sok kiváló produkció érkezett a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljára

a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljára

Huszadik, jubileumi évéhez érkezett a határon túli magyar színházak kisvárdai találkozója. A kezdeti időszakban még gettófesztiválnak titulált találkozó valóságos színházi ünneppé nőtte ki magát. Felső-Szabolcs központja, Kisvárda és a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljának neve összeforrt az idők során. Immár nemcsak arról szól, hogy a társulatok találkoznak, hanem elsősorban arról, hogy a határon túli társulatok legjobb előadásaikkal mutatkozzanak be.

A jubileumi rendezvénysorozatra az erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és vajdasági színházak, társulatok vitték el a Szűcs Katalin kritikus és Darvay Nagy Adrienne színházkutató, szakíró, a fesztivál művészeti tanácsadói által válogatott és legjobbnak ítélt produkcióikat. De ott vannak a színművészeti egyetemek hallgatói, valamint olyan új alternatív színházi műhelyek, amelyek az utóbbi években alakultak a határon túl, és új, izgalmas irányvonalat képviselnek a magyar színházi életben. Nyakó Béla, a Kisvárdai Művészetek Háza igazgatója, főszervező szerint a fesztivál legnagyobb értéke, hogy a nézők keresztmetszetet kapnak a határon túli magyar színházak elmúlt évadjának produkcióiból. Ezt igazolandó íme néhány cím az idei kínálatból: Liliomfi, Figaro házassága, Szomorú vasárnap, Rocky Horror Show, Hippolyt, a lakáj, La Mancha lovagja, Godspell, A Pál utcai fiúk...

A kezdetekről Nyakó Béla elmondta: a hármas határ közelsége adta az ötletet a találkozó megszervezésére a város akkori vezetőinek. Szavai szerint feltétlenül meg kell említeni Pribula László művelődésiház-igazgató nevét, aki nagyon sokat fáradozott a találkozóért. Kezdetben Szabadkáról, Munkácsról, Kassáról érkeztek a társulatok, majd a kilencvenes évektől már Romániából is jöhettek. Ma már hosszú a sor: Beregszász, Gyergyószentmiklós, Újvidék, Szatmárnémeti, Komárom, Temesvár, Kassa... Nem hagyta szó nélkül a fesztiválra alternatív programokkal érkező társulatokat sem, melyek Aradról, Dunaszerdahelyről, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Székelyudvarhelyről érkeztek.

Ugyanakkor a kerek évforduló összegzésre, emlékezésre csábít. A határon túli magyar színházak fesztiválján van mit összegezni és van mire emlékezni.

– A kerek évfordulót igyekszünk méltóképp megünnepelni. Azt szeretnénk, hogy még nagyobb, még jobb legyen a fesztiválhangulat. Számokban ezt így lehet kifejezni: 24 színtársulat 58 produkciót mutat be 7 helyszínen – mondja Nyakó Béla. – Minden külszínházi előadás versenyprodukcióban szerepel, tehát nincs bemutató program meg verseny program, úgy ítéltük meg, hogy ebben az évben nagyon sok kiváló produkciót találtunk, ezeket mindenképpen szeretnénk megmutatni a közönségnek és szeretnénk a zsűrit nagyon nehéz helyzetbe hozni. Egyik idei érdekesség, hogy a fesztivál zsűrije minden előadást megnéz. Tagjai: Eszenyi Enikő, Alföldi Róbert színművészek, Nánay István színikritikus, újságíró, Sáry László zeneszerző, zenepedagógus és Horváth Péter író, rendező.

Nyakó Béla fesztiváligazgató nagy leleménnyel talál ki újdonságokat annak érdekében, hogy évről évre szorosabbra fűzze a város és a fesztivál kapcsolatát. Ezúttal egy kis színpadot emeltetett a főtéren, ahol napközben különböző műsorok, például gyerekelőadások szórakoztatják az arra járókat, máshol utcaszínházakba, vásári attrakciókba botolhatnak az emberek. Kitaláltak egy új, kávéházi helyszínt is, ahol pódiumbeszélgetéseket, illetve egyszemélyes műsorokat láthat-hallhat a közönség.

– A kísérő program széles skálájából kiemelném Darvay Nagy Adrienne: A kisvárdai fesztivál című könyvének bemutatóját és a bábos prezentációt: A Stúdió K előadását, a Rettentő görög vitézt, Nagypál Gábor címszereplésével. A tíznapos találkozó a Várszínpadon, szombaton, június 28-án zárul, ahol a díjátadó gálaműsorban Férfi és a nő címmel Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János, valamint Dés László és zenekara ad koncertet – mondta Nyakó Béla igazgató.