2024. július 17., szerda

Vérnyomásnövelés a színházban

Svetislav Basara Hipertenzija című szatírája az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban

Épp egy évvel ezelőtt mutatták be Inđiján Svetislav Basara neves szerb író Hipertenzija című művéből készült előadást. Basara irodalmi munkássága során korábban nemigen tévedt a színház világába, aztán tavaly nemcsak hogy szöveget írt, hanem a saját szövege alapján meg is rendezte az előadást. Már csak személye miatt is az érdeklődés középpontjába került az előadás, bár az is érdeklődővé tette az irodalom- és színházkedvelő közönséget, hogy a főváros helyett Inđiján, a Művelődési Központban állították színpadra az előadást.

Basara, és előadása, a Hipertenzija ismét az érdeklődés középpontjába került, ezúttal azonban Újvidéken. A Szerb Nemzeti Színház ugyanis felvállalta az előadást, várhatólag őszre műsorra tűzik, előtte azonban jövő kedden, április 12-én 20.30 órai kezdettel a színház kamaratermében is megnézheti a közönség. Inđiján hatalmas sikert aratott a kétszemélyes előadás (Predrag Ejdus és Branislav Trifunovićjátszanak), egy év alatt harmincszor tűzték műsorra.

– Az előadás élete meghosszabbítható egy más környezetbe helyezéssel, és ennek a lehetőségnek az újvidéki Szerb Nemzeti Színház kifejezetten örül – hangsúlyozta a tegnap megtartott sajtótájékoztatón Aleksandar Milosavljević, az SZNSZ igazgatója.

A sajtótájékoztatón jelenlevő Basara szerint a szatíra nem közkedvelt a szerbiai színházakban, de, mint mondta, talán elérkeztünk a demokrácia olyan fejlettségi szintjére, hogy a közönség megértéssel „vételezi” a fekete humort is. Bevallotta, véletlenül evezett színházi vizekre, rendezést pedig végképp először és utoljára vállalt. Voltak ugyan olyan eszmei támogatói, segítői, mint Nikita Milivojević, de a munkát a Művelődési Központ pénztelensége miatt vállalta el. Az eredménnyel azért nem elégedetlen. Igyekezett „mindkét Szerbia” arcát megmutatni, lerántani a leplet az álpatriótákról, mindazokról a körülményekről, melyek az utóbbi húsz évben befolyásolták életünket, és egyben emelték vérnyomásunkat.

– A színház nem változtathatja meg a valóságot, csak rámutathat azokra a dolgokra, melyeken változtatni kellene. Ha menet közben elnevetjük magunkat, ha még szórakozunk is, akkor jó. Boldogságunk pedig akkor lesz határtalan, ha a biztonság napján sem feledkeznek meg rólunk – mondta Basara.