2024. július 18., csütörtök

Tóbaiak Káptalanfalván

SZÍNIELŐADÁS HARMINC ÉV UTÁN

A tóbai Petőfi Sándor ME színjátszói szombaton 19 óra 30 perckor mutatják be a káptalanfalvi Művelődési Házban a Menyasszonytánc című zenés népszínművet. Majdnem harminc év után ez lesz az első színielőadás az alig nyolcvan lakost számláló szórványtelepülésen. Valószínűleg a szomszédos Módosról és Bókáról is érkeznek majd nézők.

Káptalanfalvát (és Módost is) katasztrofális árvíz sújtotta 2005-ben. Szerencsére a helybéliek többsége a tragédia dacára a maradást választotta. A falut azonban szinte teljesen újjá kellett építeni, akkor kaptak új művelődési házat is.

A jelenleg alig ötszáz lakosú Tóbán 1948 óta tevékenykednek a műkedvelők. Kezdetek óta a színjátszáson volt a hangsúly, és ez így maradt mindmáig. A jelenlegi, mintegy harminctagú társulat immár több mint egy évtizede van együtt, három éve pedig a nagykikindai Tóth János rendező dolgozik velük. Közös munkájuk eredményeként számos díjat érdemeltek ki az amatőr színjátszók vajdasági szemléin (közönségdíj, a legjobb színésznői díj, számos különdíj).

– Az idén szeretnénk minél több helyen vendégszerepelni. Eddig Kisoroszon, Tordán, Szentmihályon, Székelykevén és Péterrévén léptünk fel, sőt Tamásfalvára és Bácsfeketehegyre is ellátogatunk majd. Mindenütt nagy tapssal jutalmazott bennünket a közönség. A színdarabban az amatőr zenészeken kívül 11–65 éves amatőr színészek lépnek fel. Káptalanfalvára különösen nagy szeretettel megyünk, hiszen ott már évtizedek óta nem volt ilyen rendezvény, a környéken pedig kevés magyar él – hallottuk Lackó Farkas Erzsébettől, a tóbai művelődési egyesület elnökétől.

Felvételünkön: Lackó Farkas Erzsébet: