2024. július 16., kedd

A Nemzeti Ifjúsági Kórus nyári programja

Várják a 18 és 32 év közötti jelentkezőket

Ismét egy kéthetes nyári programot tervez a Kodály-emlékév alkalmából megalakult Nemzeti Ifjúsági Kórus, amelynek szakmai hátterét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete adja. Már várják azoknak a 18 és 32 év közötti énekeseknek a jelentkezését az egész Kárpát-medencéből, akik szívesen részt vennének az egyhetes intenzív felkészülésen, majd az öt koncertből álló turnén a 60 fősre tervezett kórus tagjaként 2023. július 9-e és 21-e között.

A kórus Erdei Péter és Nemes László Norbert irányításával már négy sikeres nyári programon van túl. 2018-ban, a megalakulás évében a felkészülést követően az együttes Keszthelyen, Bécsben, Galántán, Budapesten és Kecskeméten adott nagy sikerű koncerteket, 2019-ben Kecskeméten és Budapesten koncertezett, majd a magyar kórusművészet és zenepedagógia képviseletében egyedüli külföldi kórusként részt vett a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének konferenciáján, Birminghamben, ahol szakmai közönség előtt aratott óriási sikert. 2021-ben Tihany, Debrecen, Békéscsaba, Kecskemét és Budapest voltak a turné állomásai, 2022-ben pedig Veszprémben, Kaposváron, Pécsen, Budapesten és Kecskeméten lépett fel az együttes.  2023-ban, a tervek szerint, a kecskeméti felkészülést követően a kórus Visegrádon, Kassán, Nagyváradon, Budapesten és Kecskeméten ad koncertet.

Eddig összesen 108-an énekeltek kórusban, amelynek az összetétele színes képet mutat. A tagok között nemcsak zenei tanulmányokat folytatók és zenei végzettséggel rendelkezők vannak, előfordul építész, vegyész-, anglisztikaszakos-, pszichológus-, tervezőgrafikus-hallgató éppúgy, mint IT-menedzser vagy magyartanár, az egységet az elkötelezettség és a kiváló énektudás teremtette meg.  A kórus magját 2023-ban is a korábbi évek résztvevői adják, de várják új énekesek jelentkezését is, akik szívesen csatlakoznának a Nemzeti Ifjúsági Kórushoz.  (Információk a jelentkezésről: nemzetiifjusagikorus.hu)

Az együttes missziója a magyar kórusművészet kiemelkedő alkotásainak magas színvonalú előadása, így repertoárján elsősorban a legjelesebb magyar zeneszerzők művei szerepelnek, Kodálytól és Bartóktól kezdve Bárdoson át a kortárs szerzőkig.  A kórus szívesen tűz műsorára új darabokat, így kerültek a repertoárba az elmúlt években Varga Judit, Orbán György, Bella Máté, Fekete Gyula, Tóth Péter, Csemiczky Miklós és Szabó Barna kifejezetten az együttes számára írt művei – áll a felhívásban.