2024. július 17., szerda

A Sikoly Dunaszerdahelyen

Vajdasági szerzők mutatkoztak be szerdán a felvidéki Dunaszerdahelyen. A Vámbéry Irodalmi Estek keretében a Sikoly irodalmi és művészeti folyóiratot Sándor Zoltán főszerkesztő, valamint Csík Mónika és Kovács Jolánka szerkesztők mutatták be. Az estet Mucha Attila, a Fiatal Írók Körének elnöke vezette. A szerkesztők, amellett, hogy ismertették a folyóiratot, valamint annak a legutolsó őszi számát, bemutatták a folyóiratot működtető Sziveri János Művészeti Színpadot, beszéltek a vajdasági életről, és kisprózáikból olvastak fel.

– A Vámbéry Irodalmi Estekre szeptembertől júniusig minden szerdán sor kerül, amelyeken külföldi és helyi írók mutatkoznak be, könyvbemutatók és felolvasóestek formájában – nyilatkozott az est házigazdája a Magyar Szónak.

Szavai szerint szükség van a hetente megrendezésre kerülő irodalmi kávéházra, szinte minden alkalomra 20–30 vendég kíváncsi az ott élőben bemutatkozó írókra. Mint megjegyezte: általános problémaként lehet tekinteni arra, hogy az emberek leginkább a klasszikus írókat ismerik, és kevésbé érdeklődnek a kortárs írók felé.

– Ezek az esték megmozgatják a szlovákiai magyar irodalmi életet. A kisebbségi magyar irodalom helyzete, bármely országról is van szó, mindenhol ugyanolyan, s itt nemcsak a támogatásokra, hanem az ismertségre, elismertségre is gondolok – mondta a FIK elnöke. A Vámbéry Polgári Társulás és a Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó közös szervezésében megrendezett irodalmi estre az Arthe Caféban került sor, az irodalmi kávéházat 1998-ban alapították meg.