2024. július 18., csütörtök

Viszontlátásra Nagykikindán

Nagybecskereken befejeződött a Vajdasági Hivatásos Színházak 61. Fesztiválja

Tegnap a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban ünnepélyes díjátadással befejeződött a Vajdasági Hivatásos Színházak 61. Fesztiválja, amit hetedik alkalommal tartottak meg a Béga-menti városban, melyen tizenegy előadást láthatott a közönség.

A fesztivál zsűrijének (Milivoje Mlađenović, a Sterija Játékok igazgatója, Biljana Vujović, a niši Népszínház igazgatónője és rendezője, valamint Dušan Petrović rendező) az értékelése szerint a legjobb drámai előadás a zombori Népszínház Gogol: Háztűznézőben című bemutatója volt, Ana Đorđević rendezésében. A legjobb gyermekelőadás a szabadkai Gyermekszínház Sötétben című előadása volt, melynek szövegét Marija Stankova írta, rendezője pedig Veselka Kunčeva volt. A rendezői díjat Kokan Mladenovićnak ítélték (Újvidéki Színház, Madách: Az ember tragédiája). A legjobb női főszereplő Elor Emina volt (Lucifert játszotta Az ember tragédiájában), a legjobb férfi főszereplő pedig Boris Isaković (Timon szerepét tolmácsolta az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Athéni Timon című produkciójában). A legjobb női mellékszerepért járó díjat Tóth Edit érdemelte ki (Amilla szerepéért a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház Zbogom, žohari! című előadásában), a legjobb férfi mellékszerepet pedig Marko Marković játszotta el (Potkoljosin Gogol Háztűznézőjében). A legjobb díszletért Zorana Petrovot és Slađana Kilibardát díjazták (Zbogom, žohari!), a jelmezért pedig Milica Grbić Komazec (az újvidéki Ifjúsági Színház Napraforgók című előadásában használt jelmezért) kapott elismerést. A bábokért járó Tihomir Mačković-díjat a Blagovesta Vasileva kapta (a nagybecskereki Népszínház Az ügyetlen sárkány című előadásában használt bábokért), a zenéért Mezei Szilárdot jutalmazták (szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, Tolnai Ottó: A kisinyovi rózsa című előadása). Különdíjban részesült az Újvidéki Színház társulata. A fiatal színésznek járó díjat Ivan Đorđević kapta (Zbogom, žohari!), az Ivana Mirkov Vlačić-emlékdíjat pedig Marijeta Golomahovának (a szabadkai Gyermekszínház Sötétben című előadása) ítélte a zsűri.

A fesztivál zárónapján a díjazottak tiszteletére az Újvidéki Színház Shakespeare: Szentivánéji álom című táncprodukcióját mutatta be, Puskás Zoltán rendezésében. Szombaton pedig, versenyprogramon kívül, bemutatkoztak az újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatói (László Sándor osztálya), akik a Görögök című előadással léptek színre.

Jövőre a nagykikindai Népszínház veszi át a fesztivál házigazdájának a szerepét.