2024. július 17., szerda

Donációs rendezvények a több elsősért

Újvidéki törekvések a magyar tagozatok feltöltésére

Csaknem megfeleződött nyolc év alatt az újvidéki magyar elsősök száma, hiszen idén negyvenen búcsúznak el az általános iskolától, az elsődleges számítások szerint viszont körülbelül húszan iratkoznak be a város azon négy iskolájának valamelyikébe, ahol megmaradt a magyar nyelvű oktatás. Az iratkozás augusztus utolsó napjáig tart, így nem lehet mérget venni rá, hogy valóban hányan is fogják feltölteni a négy általános iskolában a magyar tagozatot.

A VMSZ városi szervezetének tegnapi sajtótájékoztatóján Erdély Lenke elnök reményének adott hangot, hogy húsznál több kisgyermek kezdi meg magyar nyelven tanulmányait, hiszen az iratkozás csakhogy megkezdődött, a kampány még javában tart. Mint mondta, a párt stratégiájának sarkalatos része az oktatás, amit különös odafigyeléssel folytat az újvidékihez hasonló, súlyos helyzetben levő környezetekben. Ezen a téren szorosan együttműködik az MNT-vel, s ennek egyik várható megnyilvánulása lesz egy donációs rendezvénysorozat, ahol művészek, vagy gyerekek közreműködésével anyagi eszközöket gyűjtenek a magyar tannyelvre iratkozó jövendő nemzedék támogatására, megsegítésére.

– Nyitottak vagyunk minden kezdeményezés előtt, ami lendíthet közös ügyünkön – mondta az elnök asszony, majd bejelentette, hogy a következő időszakban személyesen is felkeresik az elsőbe induló gyerekek szüleit, és ha még kétközben vannak, megkísérlik őket meggyőzni az igazi kétnyelvűség előnyeiről, amit csak úgy érhetnek el, ha magyar tannyelvű tagozatra íratják gyermekeiket, mert különben anyanyelvüket sohasem fogják becsülettel megtanulni.

Jól bevált a babaklub, ahol 8 hónapos – 3 éves korú gyermekekkel heti egy alkalommal foglalkoznak, természetesen magyar nyelven. Az ott megforduló szülők javaslatára indult be a magyar nyelvű bölcsőde a városi óvodahálózatban (Sava Kovačević utca). Az oda járogató kicsinyekből remélhetőleg egyszer az újvidéki iskolák magyar tagozatainak diákjai lesznek.