2024. július 17., szerda

Az Exit kapja a legnagyobb támogatást

A Tartományi Művelődési Titkárság az idén csaknem 30 millió dinárral támogatja a péterváradi zenei rendezvényt, nagyságrendben a következő összeg a Cinema Cityt illeti meg

A vajdasági rendezvények támogatására kiírt tartományi pályázat eredménye szerint az idén az Exit fesztivál részesül a legjelentősebb anyagi támogatásban. A Tartományi Művelődési Titkárság honlapján közzétett adatok szerint a július 7-e és 10-e között megrendezésre kerülő péterváradi zenei rendezvény nem kevesebb mint 29,6 millió dinárra számíthat kiadásai fedezésére. Indoklás nincs, de sokan emlékezhetnek, hogy tavaly a fesztivál nem kapott tartományi pénzeket. Csaknem fele akkora összeg jut a „második helyezettnek”, az újvidéki Cinema City filmfesztiválnak (15,7 millió). Tavaly ugyanennek a rendezvénynek a tartomány 16 milliót juttatott.

Nem mellékes, hogy a tavalyi 73,7 millió dináros keretösszeg helyett az idén 102,3 millió dinár állt a titkárság rendelkezésére, viszont a tavalyi ötven helyett még kevesebben részesültek támogatásban, vagyis csökkent a támogatottak száma. A szabadkai Fokus Alapítvány a Szabadka Fesztiválváros elnevezésű rendezvényére mégis 200 ezer dinárral kevesebbet kap, mint tavaly, azaz 5,6 millió dinárra számíthat, az Újvidéki Zenei Ünnepségek szervezője, az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság pedig 100 ezer dinárral kap kevesebbet, vagyis 2,3 millió dinárt ítéltek meg a rendezvénynek. A Vajdasági Klasszikus Gitárfesztivál, valamint az Újvidéki Nemzetközi Irodalmi Fesztivál egyaránt 1,4 millió dináros támogatásban részesül, az Aranytambura 1 millió dinárt kap, ami szinte megegyezik a tavalyi támogatás összegével. A többi pályázónak 70–900 ezer dinár közötti összeget ítéltek meg.

Úgy tűnik, a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja járt a legrosszabbul, hiszen a rendezvény szervezői a tavalyi 1,9 millió helyett idén 900 ezer dinárt kapnak. Érdekes, hogy a listán nem szerepel a Sterija Játékok, a Brod Teatar, az Újvidéki Művelődési Központ (Infant, Jazz Fesztivál), a Palicsi Filmfesztivál, ami persze nem jelenti azt, hogy más szinten – többek között a tartományi szervek további pályázatain – nem részesülnek támogatásban.

A pályázat sorsáról Milorad Đurićtitkár döntött, aki a pályázati bizottság ajánlása alapján hozta meg a végső döntést.