2024. július 17., szerda

Többmilliós haszon a szülők pénzéből

A tartományi oktatásügyi titkárság a közhasznú információk biztosának végzése alapján hozzáfogott az oktatásügyi intézmények központosított adatbázisának megszüntetéséhez – Az illetékesek el
Sem a jelenlegi, sem a korábbi tartományi oktatásügyi titkárt nem tudtuk szerdán elérni Rodoljub Šabićnak, a közhasznú információk biztosának kedden közzétett, nagy port kavart bejelentése nyomán, melyben felszólította a tartományi hatalmi szerveket, hogy szüntessék be az oktatási intézmények központosított adatbázisának működtetését. Kijelentése szerint az adatbázis alkotmány- és törvényellenes, a 200 271 vajdasági diák és tanügyi dolgozó személyi adatai pedig egy külföldi cég birtokában vannak, miközben a tartományi szervek is rendelkeznek olyan műszaki kapacitással, melynek segítségével az adatbázist tárolni lehetett volna. A közhasznú információk biztosa – mint azt kabinetjében kedden közölték – betiltotta a további adatfeldolgozást az úgynevezett központosított iskolai adatbázis keretében, amely magába foglalja a szülők értesítésének rendszerét a diákok iskolai eredményéről.

Az adatbázisról szóló híreket így sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk, hiszen erre a legalkalmasabb Jeges Zoltán korábbi oktatásügyi titkár lett volna, akinek a vezetése alatt a titkárság egy WDV Soft nevű céget bízott meg az adatbázis kidolgozásával és működtetésével. Jeges Zoltán azonban tegnap nem vette fel telefonját. Az oktatásügyi tárcát nemrég „megöröklő” Deli Andor tartományi jogalkotási, és nemzeti közösségi titkár ugyancsak elzárkózott az újságíróktól, és mint azt a telefonján jelentkező női hang elmondta, amíg nem lesz újabb mozzanat az ügyben, addig a tartományi kormány honlapján szerdán megjelentetett közleményre támaszkodhatunk.

A biztos keddi közleménye és végzése nyomán, mellyel megtiltotta a személyi adatkezelés folytatását az oktatási intézmények központosított adatbázisában, a tartományi oktatási, jogalkotási és nemzeti közösségi titkárság közleményben fordult a nyilvánossághoz, melyben leszögezi: a központosított adatbázis alakulófélben és tesztelésen volt, így nem csorbult a diákoknak, a szülőknek és a tanügyi dolgozóknak a személyi adataikhoz való joga, vagyis azok továbbra is titkosak.

KITÖRLIK AZ ADATOKAT

A közlemény szerint a titkárság a biztos végzése alapján értesítette az iskolákat a projektum megszüntetéséről, és hozzáfogott a bázis hozzáférhetőségének felszámolásához. A végzés kézhezvétele után (ami a közlemény megfogalmazásakor még nem érkezett meg) 10 napon belül kitörlik az összes személyes adatot a bázisból.

A tartományi szervek így reagáltak a közhasznú információk biztosának keddi megnyilatkozására, egy szóval sem válaszoltak viszont azokra a médiaértesülésekre (ezektől hemzsegett a tegnapi szerbiai sajtó), melyek szerint az oktatásügyi titkárság gyanús pályázat során biztosította a külföldi WDV Soft részvénytársaságnak a több milliót érő üzletet. A Blic értesülése szerint a részvénytársaságot csak azután jegyezték be, miután már győzött a pályázaton. Így a felelősségteljes adatőrzést egy magáncégre bízták, amely egy külföldi vállalat többségi és négy külföldi személy kisebbségi tulajdonában van – állapítja meg a nagy olvasottságot élvező lap –, miközben az adatbázist kezelhetné a tartományi szervek közös és általános szolgálata, hiszen megfelelő műszaki kapacitása van hozzá. A Blic azt is megtudta, hogy az ügyet Zagorka Dolovac államügyésznek utalták át.

„HALLATLAN BOHÓZAT”

Tény viszont, hogy a webskola.rs honlapot tegnap még meg lehetett találni az interneten, információt kívánt nyújtani a szülőknek gyerekeik iskolai előmeneteléről. Egyes iskolákban már működik az elektronikus napló, amit a szülők bármikor fellapozhatnak, ám ez a lehetőség nem adatott meg minden iskolában. Főleg ez utóbbiakat szólította meg a tartományi oktatásügyi titkárság és a WDV Soft Rt. a webskola.rs által. A honlapon olvasottak szerint azonban távolról sem lett volna ingyenes a szolgáltatás, és ez méltán váltotta ki a szülők haragját. Ha a szülők elektronikus úton figyelemmel szerették volna kísérni gyermekük tanulmányi előmenetelét, 600 dináros biztonsági kártyát válthattak (volna), ha viszont SMS-csomagot vagy internetes osztályzatböngészőt is kívántak (volna) mellé, akkor további 1090 dinárt kellett volna fizetniük áfával együtt a második félévre. A munkát gyakorlatilag a tanárok végezték el, mert kötelezővé tették számukra a diákok és szüleik személyi adatainak bevitelét, és azt is, hogy a későbbiekben folyamatosan töltsék fel a diákok osztályzatait, hiányzásait. A honlap azt is tanúsítja, hogy az adatokra a tartományi oktatásügyi titkárságnak van szüksége a statisztikai áttekintés céljából, de azt is, hogy sok iskola még nem végezte el a rá bízott munkát. Ennek oka nyilván a szülői tiltakozásban keresendő, a szülők közül közül sokan – utólag derült ki – nemtetszésüket fejezték ki az újabb anyagi teher miatt, nem kevésbé amiatt, hogy sok iskolában alig van számítógép, így a tanárok is képtelenek voltak elvégezni a rájuk rótt, kéretlen feladatot.

A Szerbiai Demokrata Párt (DSS) tegnap „hallatlan bohózatnak” nevezte a botrányos ügyet, melynek nyomán a tartományi vezetőség és külön Deli Andor, valamint helyettese, Jeges Zoltán menesztését követelte.

1 millió 116 ezer?

A köztársasági biztos által betiltott adatbázisban 200 271 személy adatait tárolják, ezek közül 75 000 tanuló, 93 000 szülő, a többi pedig tanügyi dolgozó. Rodoljub Šabić szerint ha a szülők hetente csak egy SMS-ben érdeklődtek volna gyermekük osztályzatai, kimaradozásai felől, és ez az üzenet csupán 3 dinárba került volna, ez akkor is akár 372 ezer SMS-t jelenthetett volna, vagyis az üzemeltető cég havi bevétele akár az 1 millió és 116 ezer dinárt is elérhette volna.

Elérhetetlen telefonszámok

A szerbiai cégnyilvántartó szerint a WDV Soft Kft. pacséri székhellyel van bejegyezve (Laza Kostić utca 2.), 2010. június 30-ai dátummal. A tevékenység megjelölésénél számítógépes programozás szerepel, a cég külkereskedelmi szolgáltatásra van regisztrálva. Az alapítótőke 500 euró. A kft. társtulajdonosai: Spencer International L. L. C, Washington DC, Amerikai Egyesült Államok (83,5 százalék); Gellér Róbert, Magyarország (7,5 százalék); Juhász Csaba, Magyarország (5 százalék); Berki Gábor, Magyarország (4 százalék). A mindenki számára elérhető cégnyilvántartó szerint az igazgató Goran Mašić. A cégregiszterben feltüntetett mobiltelefonszámon hívtuk a céget, de senkivel sem sikerült beszélnünk. A Telekom nyilvános telefonkönyve szerint a Laza Kostić utcai ház telefonja Dobrila Cvetićanin Plavšić nevére van bejegyezve. Tegnap ezt a számot is hiába hívtuk.

A Press napilap munkatársa sem járt nagyobb szerencsével. A cégtulajdonosok között a lap egy bizonyos Nagy (Nagi) Lajos Lewis (Luis) nevű tulajdonost említ, akivel ugyancsak eredménytelenül kísérelt meg kapcsolatba lépni...

Tegnap körlevelet kaptak az iskolák a tartományi tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárságtól – Jeges Zoltán titkárhelyettes aláírásával –, amelyben arról értesítik őket, hogy az adatfeltöltés szünetel, mégpedig – az indoklás szerint – műszaki okok miatt, és mert közeledik a tanév vége.