2024. július 17., szerda

Légiesülő színházi határok

A május 26-án kezdődő 56. Sterija Játékokat Stevan Gardinovački, a jubiláló újvidéki Szerb Nemzeti Színház eminens színművésze nyitja meg

Mintegy harminc különféle program várja az 56. Sterija Játékok színházkedvelő közönségét Újvidéken. Május 26-a és június 3-a között a Szerb Nemzeti Színházban, valamint a városi Művelődési Központ felújított termeiben rendezik meg a fő-, illetve a kísérőprogramok zömét, ez utóbbiak közül kétségkívül a Körök , a versenyelőadásokat követő kerekasztal és a művészeti akadémiák növendékeinek előadásai lesznek a legnépszerűbbek.

A versenyprogram ismertetése után csaknem egy hónappal, a minap tette közzé Milivoje Mlađenović,a játékokigazgatója a zsűri tagjainak nevét, valamint a kerekasztal-beszélgetések idei vezetőjének személyét. Eszerint a hét versenyelőadást a Goran Markovićfilm- és színházi rendező (elnök), Alja Predandramaturg, Balázs Áronszínművész, Miloš Lolićszínházi rendező, és Aleksandar Milosavljević, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója összetételű zsűri bírálja el, az általuk díjazott teljesítményekre mintegy kétmillió dinárt tud fordítani az intézmény. Az előadásokat követő kerekasztalokat Vesna Radovanović dramaturg vezeti majd. Mint arról korábban beszámoltunk, a versenyelőadások között van a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház A kisinyovi rózsacímű előadása, melyet Tolnai Ottószövege alapján Urbán András állított színre.

Az idei játékokat Stevan Gardinovački, a 150 éves újvidéki Szerb Nemzeti Színház eminens színművésze nyitja meg, akire Miroslav Radonjić végrehajtó igazgató szerint épp a jelentős jubileum miatt esett a választás. A rendezvény mottója a Határok, amit nem csak fizikai, hanem művészi értelemben is figyelmünkbe ajánlanak a színházi fesztivál vezetői. Ksenija Radulović szelektor értelmezésében lehetetlenség nem felfigyelni a művészeti ágazatok közötti egykor éles határ elmosódására, légiesülésére, ami a színházat sem kerüli el. Nem véletlen, hogy Európa két legnevesebb színházi rendezője zeneszerző, és az sem, hogy klasszikus szöveg helyett mindinkább szokatlan „alapanyaghoz” nyúlnak a teátrumok – mondta Radulović. Emlékeztetett arra is, hogy 2011-ben van éppen húsz éve az egykori Jugoszlávia szétesésének, amikor új határok keletkeztek az egykori országunk területén. A térség színházainak repertoárján tetten érhető ennek a nyoma, így ez természetesen a Sterija Játékok programjában is fellelhető.

A belépőjegyeket május 10-én kezdik árusítani a Sterija Játékok székházában (J. J. Zmaj utca 22/1.) 800 és 1000 dináros áron, helyet foglalni pedig a (021)451-273-es telefonszámon lehet.