2024. július 18., csütörtök

Öt magyar osztály

A középiskolai továbbtanulásról a közép- és dél-bánáti iskolaigazgatók muzslyai találkozóján

A végzős nyolcadikosok nagybecskereki továbbtanulási lehetőségeiről, a várható ésszerűsítésekről és a kollégiumi ellátásról tárgyaltak szerdán a közép- és dél-bánáti általános iskolák igazgatói a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában megtartott találkozóján, melyen jelen volt dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárhelyettes is, és tájékoztatta az igazgatókat a legidőszerűbb tudnivalókról. Kihangsúlyozta, hogy a titkárság megkülönböztetett figyelmet szentel az anyanyelven való oktatásra a szórványban, a cél pedig a magyar tannyelvű általános iskolák megmaradása és a magyar középiskolai tagozatok számának a növelése.

Az iskolaigazgatók találkozói az elmúlt négy évben váltak rendszeressé. Részben ezeknek a beszélgetéseknek az eredményeként sikerült Nagybecskereken növelni a magyar tannyelvű középiskolai tagozatok számát. Közép- és Dél-Bánát területén az utóbbi években átlagban 180 magyar diák fejezi be az általános iskolát és legnagyobb részük Nagybecskereken folytatja a tanulmányait, néhányan pedig a tehetséggondozó gimnáziumokba vagy más bácskai tanintézménybe iratkoznak. Az idén 150 magyar középiskolás számára biztosított az anyanyelven való továbbtanulás. Három négyéves (a gimnázium általános szakán, az egészségügyi szakközépiskola ápolói szakán és a villamossági középiskola számítógép-technikusi szakán) és két hároméves (szakácsok a közgazdaságiban és géplakatosok a műszaki szakközépiskolában) szak közül választhatnak. Minden osztályba 30 tanulót vesznek fel.

A megbeszélésen a házigazdán kívül jelen volt a torontálvásárhelyi, a nagybecskereki, a székelykevei és a magyarcsernyei általános iskola igazgatója, valamint a nagybecskereki leánykollégium és a muzslyai fiúkollégium képviselője.