2024. július 18., csütörtök

Bojkottra készülnek Magyarittabén

A magyar tannyelvű harmadik (9 tanulóval) és negyedik (7) osztály összevonása esetén a szülők nem engedik iskolába a gyerekeiket – Mégis önálló tagozatok nyílhatnak Nyugat-Bácskában!

A szerbittabéi Miloš Crnjanski Általános Iskola igazgatónője közvetlenül a tanévkezdés előtt kapott utasítást a magyar harmadik és negyedik osztályok, valamint a párdányi kihelyezett tagozat két szerb osztályának az összevonására. A magyar első osztályban 14 tanuló van, a másodikban kilenc, a harmadikban is kilenc, míg a negyedik osztálynak hét tanulója van. A tanévnyitón már egy osztályba terelték a harmadikosokat és negyedikeseket. A magyarittabéi szülők azonban nem hajlandók elfogadni a kész tényt, annál is inkább, mert az utóbbi napokban az ötös minimális létszámot emlegeti mindenki. Előzőleg mindegyik magyar osztály beindítására megkapták a tartományi oktatási titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács jóváhagyását. Az iskola kifogást fogalmazott meg az összevonások ellen, amit elküldtek az Oktatási Minisztérium nagybecskereki kirendeltségébe.

Augusztus 25-én azonban a minisztériumból (telefonon) megerősítették az összevonásokat. A magyarittabéi szülők az augusztus 29-i iratkozás alkalmával értesültek a fejleményekről és azon nyomban tiltakozó aláírásgyűjtést szerveztek. Egy nap alatt 531 helybéli írta alá (a falunak valamivel több, mint ezer lakosa van). A kezdeményezést támogatja a Helyi Közösség Tanácsa is. A petíciót elküldték az Oktatási Minisztériumnak, a tartományi oktatási titkárságnak a bégaszentgyörgyi községnek. A fejleményekről tájékoztatták az MNT-is.

– Nem fogunk belenyugodni az összevonásokba, hiszen Belgrádban folyamatosan az ötös létszámot emlegetik, nálunk ennél több gyerek van. A szülők nem akarják azt, hogy egy tanóra alatt csak húsz percet foglalkozzon a tanító a gyerekükkel. Akkor a többit majd otthon kell pótolni? Hogyha hétfőn sem kapunk kielégítő választ, akkor keddtől nem engedjük gyerekeinket az iskolába. Erről a szülők egyhangúlag döntöttek a ma délutáni szülői értekezleten. A kilátásba helyezett bojkottról írásban tájékoztattuk az iskola igazgatónőjét – nyilatkozta tegnap lapunknak Buka László, egy harmadikos gyerek apja.

Kevés bánsági településnek van olyan gazdag iskolatörténeti múltja, mint Magyarittabének, ahol 1787-ben létesült az első iskola. Történetének további jelentős dátuma 1896. amikor is megkapta a Községi iskola rangját, majd 1941., amikortól Állami Magyar Népiskola. A második világháború után hatosztályos elemi, 1959-től 1971-ig pedig Kiss Ferenc Kapitány nevet viselő általános iskola. Ekkor átkeresztelik November 29-e iskolára, de tíz év múlva megszűnt létezni. Azóta a falunak nincs önálló iskolája. 1981-ben ugyanis Szerbittabé és Magyarittabé határán megépült a közös. 2004-ben 210 magyarittabéi szülő írta alá a petíciót, amelyben a magyar iskola önállósulását kezdeményezték (két iskola egy épületben, külön tantestületekkel). A kezdeményezésnek azonban nem lett eredménye. (K. I.)

MÉGIS ÖNÁLLÓ TAGOZATOK NYÍLHATNAK NYUGAT-BÁCSKÁBAN

Pénteki lapszámunkban adtuk hírül, hogy a régió több magyar tannyelvű általános iskolája augusztus 31-én arról kapott értesítést, hogy az alsó tagozatokon több osztályt össze kell vonniuk. Az oktatási minisztérium utasítása a tervezett 4 négy osztály helyett Gomboson 3, Nemesmiliticsen 2, Zomborban 3, Doroszlón 3, Szilágyin 2 osztály megnyitását engedélyezte. Az utolsó pillanatban érkezett rendelet nem kis fölháborodást és kavarodást keltett az érintett iskolákban, hiszen kombinált tagozat indítására egyedül csak Szilágyin számítottak, ráadásul a rendelet következtében hét pedagógus munkahelye is veszélybe került. Arról nem is szólva, hogy a kombinált tagozatokon eleve nem folyhat olyan eredményes pedagógusi munka, mint az önálló tagozatokon – ezt a szülők és a pedagógusok egyaránt tudják.

Pénteken délután Elvegyi Ákos, a VMDK elnökségi tagja közölte lapunkkal, hogy közvetlen információi szerint Žarko Obradović oktatási miniszter módosította álláspontját, és Szilágyin kívül a többi helyen mégsem lesznek kombinált tagozatok. Gomboson és Doroszlón tehát 7-7, Nemesmiliticsen és Zomborban 6-6 elsős tanulóval nyílik osztály, Szilágyin pedig mégsem csupán két kombinált tagozat lesz az idei tanévben, hanem egy összevont és két önálló. A három napon át tartó bizonytalanságot követően megnyugodhatnak a szülők, a tanulók és a pedagógusok egyaránt. Hétfőtől pedig a rendes mederben folytatódhat a tanítás.

DELI ANDOR: FOLYTATJUK A NYOMÁSGYAKORLÁST!

– Állandó telefonkapcsolatban vagyunk az iskolaigazgatókkal és olyan információk jutottak el hozzánk, hogy a gombosi és doroszlói iskolában is megmaradnak az önálló tagozatok. Szilágyin az első és a második osztályt összevonják, mivel csak két magyar elsős van a faluban, ám a harmadik és a negyedik osztály – amely szintén az összevonás áldozatává válhatott volna – önálló tagozat marad – hallottuk pénteken Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkártól. – Várjuk a hivatalos minisztériumi megerősítést, ugyanúgy, mint a zombori, nemesmiliticsi, szerbittabéi és kisoroszi iskola esetében. Pozitív végeredményre számítunk minden esetben. Sürgetjük a választ, s a minisztérium a jövő hét elejére ígérte a végeredményt. Remélem, betartják a szavukat. A nyomásgyakorlást folytatni fogjuk mindaddig, amíg nem kapunk olyan választ, amilyent szeretnénk.

– Az elmúlt napokban szó esett az iskolákhoz eljuttatott tartományi átiratról és a mellékelt táblázatról, amelyben több összevont tagozat szerepel, mint ami ellen síkraszállunk: a körzeti oktatási elöljárók egy egyeztetési folyamatban levő táblázatot továbbítottak az iskoláknak. A titkárság nem küldött táblázatot közvetlenül egyetlen iskolának sem, szó sem volt egyeztetett, végleges táblázatról – tette hozzá Deli Andor. – Hozzátenném, hogy jogászként tökéletesen tudatában vagyok annak, hogy elektronikus körlevél és táblázatok senkit sem kötelezhetnek, különösen igaz ez az olyan fontos ügyekben, mint amilyenek a kisebbségi tagozatok jóváhagyása. Akik a körlevelet küldték, megpróbálták lejáratni a titkárságot, de a mai (pénteki) nap jó hírei gondolom, hogy a titkárság elkötelezettségét tanúsítják – hangsúlyozta Deli.

– A Magyar Nemzeti Tanácshoz is olyan hírek érkeztek az iskolákból, hogy a minisztériumi és a minisztériumi körzeti oktatási elöljáróságok javítanak, módosítanak az eredeti utasításokon. Várjuk a hivatalos visszajelzést, amelyet hétfőre ígértek a minisztériumban– mondta pénteken Joó Horti Lívia, az MNT oktatási bizottságának elnöke.