2024. július 18., csütörtök

Egy könyv hazatérése

Kontra Ferenc dedikál

(Horváth Zsolt felvétele)

Pénteken mutatták be Vörösmarton munkatársunk, Kontra Ferenc Horvátország magyar irodalma – a kezdetektől napjainkig című könyvét. A Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciójának évi közgyűlését idén a Drávaszögben szervezték meg. Ennek keretében a Várhegyen lévő Gerstmajer borászat teraszán rendezték meg az irodalmi estet. Az egybegyűlteket elsőként Kriják Krisztina, a Horvátországi Magyar Újságírók Szövetségének elnöke, az eszéki Új Magyar Képes Újság fő- és felelős szerkesztője üdvözölte, ezt követően pedig Andócsi János történész, a horvátországi magyar hetilap munkatársa beszélgetett Kontra Ferenccel.

Az eszéki HunCro Kiadó gondozásában, zágrábi támogatással napvilágot látott könyv szerzője elmondta, hogy számára igencsak megható, hogy a Várhegyen, nagyszüleinek háza felett beszélhet művéről. A könyv egyébként felkerült az idei budapesti Ünnepi Könyvhét hivatalos listájára, egyúttal ez az első horvátországi kiadású könyv, amely szerepelt ezen a listán. A könyvet elsőként Kolozsváron, majd Budapesten, Zentán és Újvidéken mutatták be. A Magyar Tudományos Akadémia honlapjára is felkerült, szakirodalomként ajánlják a témakörrel foglalkozóknak.

S ahogyan a szerző a Magyar Szónak is elmondta, könyve már bejárt egy utat, és dramaturgiai szempontból is fontos, hogy éppen most, egy ilyen rangos rendezvény keretében ért haza, amikor a különböző régiókból érkezett médiaszakemberek is részesei voltak az eseménynek, akik nemcsak maguknak, hanem otthoni kollégáiknak is dedikáltattak, hogy a félezer oldalas könyvvel magukkal vigyék a Drávaszög irodalmát, egy darabot a helyi hagyományokból, a borok zamatával együtt Vajdaságba, Erdélybe, Muravidékre, Felvidékre, az anyaországba.