2024. július 18., csütörtök

Osztályösszevonás Kisoroszon?

Talpai Sándor: Ha kell, akkor az önkormányzat fedezi a tanító fizetését, de nem nyugszunk bele – Kabók Imre: A szülők elkeseredettek

Staniša Banjanin az Oktatásügyi Minisztérium bánáti tanügyi felelőse kedden Nagybecskereken közölte Marjan Đurasković igazgatóval, hogy a kisoroszi Gligorije Popov Általános Iskolában az idén csak három magyar tanító fizetését fedezi a minisztérium. Ez pedig azt jelenti, hogy két alsós osztályt össze kell vonni. Tudomásunk szerint az igazgatónak hat napon belül kell jelentenie, hogy ki lesz a tanítók közül a munkaerő-fölösleg. A hírt meglepetéssel és nagy elkeseredéssel fogadták a faluban.

–Nagyon rosszul érintett bennünket az összevonás híre, ugyanis mind a tartományi oktatási titkárság, mind az MNT támogatta, hogy 6 gyerekkel önálló elsős osztály nyíljon. Osztozom a szülők elkeseredésében, akik most, több mint egy hónap múlva szembesültek azzal a ténnyel, hogy változott a helyzet, vagyis kombinált osztályba kellene járnia a gyermekeiknek – nyilatkozta Kabók Imre, a helyi közösség elnöke. Mint mondta, elsőben 6, másodikban és harmadikban 4-4, negyedikben pedig 8 tanuló van. Szavai szerint igyekeztek mindent megtenni, hogy ne legyen összevont osztály a faluban, a tartományi illetékeseknél is próbálkoztak, de nem az ő hatáskörükbe tartozik erről döntést hozni. A szülők még ezután határozzák el, hogy a nyomásgyakorlás milyen formájával próbálnak majd élni. Másrészt viszont a nagykikindai községi önkormányzat és mások segítségét kérik majd, hogy amennyiben ez pénzkérdés, segítsenek anyagiakkal, hogy megmaradjanak az önálló osztályok.

–Sérelmezzük, hogy a minisztérium a magyar osztályok finanszírozásán igyekszik takarékoskodni, és ragaszkodunk a négy önálló magyar osztályhoz – nyilatkozta Kabók Imre.

–Tavaly négy elsőssel sikerült elkerülnünk az összevonást, most hat elsőssel ezt mégis meg akarják tenni. Mi ebbe nem nyugszunk bele. Megpróbálunk még egyszer tárgyalni a minisztérium tanügyi felelősével. Végső soron pedig megpróbálunk a nagykikindai önkormányzat segítségével előteremteni egy tanítói fizetést– nyilatkozta tegnap lapunknak Talpai Sándor a nagykikindai községi képviselő-testület elnöke.

Eredetileg a nagykikindai általános iskolákban három, a kisoroszi általános iskolában pedig két kombinált osztályt terveztek létrehozni. Erre azonban nem került sor.