2024. július 16., kedd

Kisebbség és irodalom

A Minoritás poétikái címmel tartottak konferenciát az újvidéki Magyar Tanszéken

A tanszéknapi rendezvénysorozat részeként szervezett tanácskozáson a kisebbségi körülmények között keletkezett művekről szóló előadások mellett olyanok is elhangoztak, amelyek a többségi elvárásoknak ellentmondó, szociális vagy politikai értelemben kirekesztett csoportok álláspontját, identitását szóhoz juttató műveket elemezték.

Mint dr. Toldi Éva tanszékvezető kiemelte, olyan közösség irodalmi reprezentációval is foglalkoznak, amely kisebbségnek mondható.

– Idén tudományos rendezvényekkel ünnepeljük a Tanszék 65. évfordulóját. A Minoritás-konferencia már hagyományra tekint vissza. Az irodalomkutatás terén ugyanis egy profilt kerestünk magunknak, és ezt a minoritáskutatásban találtuk meg. Ez az a téma, amivel egyébként is foglalkozunk, ami körülvesz bennünket. Kiderült, hogy ennek számos aspektusa van, nemcsak a nemzeti kisebbségek problémája tartozik ide, hanem minden olyan közösség, társadalmi réteg, amely kiszorított vagy kisebbségben van, elnyomott, vagy van valamilyen olyan vonása, amely az éppen uralkodó gondolkodásmódtól elkülöníti. A kétnapos konferencián szó volt a vajdasági magyar irodalomról, a kitelepítésről mint problémáról, a menekültek problémájáról, de olyan kérdésekről is például, mint a nő és az öregedés kérdése – fogalmazott a tanszékvezető.

Idén hét ország 23 előadója vett részt a konferencián.

Nyitókép: Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék