2024. július 16., kedd

A generáció győztesei

A köztársasági kormány által díjazott diákok között van a kúlai Bajai Leon is

Tegnap 112 diák vehette át a tudományos, technológiai fejlesztési és innovációs minisztérium, a tájékoztatási és telekommunikációs tárca, valamint az oktatási minisztérium által az általános iskolai tanulmányok során köztársasági és nemzetközi versenyeken elért eredmények után járó elismeréseket és kitüntetéseket. A kormány először díjazta azokat, akik az általános iskolai tanulmányok során értek el jó versenyeredményeket különböző tantárgyakból. Mint az elismerések ünnepélyes kiosztásán elhangzott, egyúttal létrehoztak egy olyan internetes platformot, amely a kiváló tanulók népszerűsítésével foglalkozik majd, illetve ahol a diákok tájékozódhatnak az aktuális versenyekről.

Tegnap Belgrádban a Szerbia Palota megtelt tehetséggel és szorgalommal megáldott diákkal és büszke szüleikkel, hozzátartozóikkal, hiszen a fiatalok személyesen vehették át a múlt tanévben elért eredményeik után az elismerést. Jelena Begović, tudományos, technológiai fejlesztési és innovációs miniszter alkalmi beszédében kiemelte, a kormány tagjai büszkék a diákok tudására, bátorságára, elkötelezettségére és arra, ahogyan a saját tudásukat használják. Mint mondta, a jövő tudósai, orvosai, vezetői, üzletemberei ők, akiknek kezében van mindannyiunk jövője. Elmondta, a kiemelt eredményeket elért egyetemi hallgatókat és a középiskolai tanulókat eddig minden évben megjutalmazták, ám az általános iskolai tanulmányok során elért eredmények elismerésére most először nyílt alkalom. Mint mondta, Ana Brnabić kormányfő kezdeményezte azt. Arra bátorította a jelenlevőket, hogy ezek után is hasonló lelkesedéssel  vagy még nagyobb erőbevetéssel folytassák tanulmányaikat, ne féljenek megváltoztatni a véleményüket, attól se tartsanak, hogy kételyeik támadnak, kérdezzenek és továbbra is legyenek kíváncsiak.

A tehetséges kúlai diák, aki jelenleg a zentai Bolyai tanulója, fotó: Miklós Hajnalka

A tehetséges kúlai diák, aki jelenleg a zentai Bolyai tanulója, fotó: Miklós Hajnalka

Mihailo Jovanović, tájékoztatási és telekommunikációs miniszter ugyanakkor rámutatott, az állam sokat tett azért, hogy az oktatást korszerűsítse, a számítógép, az internet, a mesterséges intelligencia ma már szinte a diákok mindennapjaivá vált. Ezúttal létrehoztak egy olyan honlapot, ahol az általános iskolások népszerűsíthetik saját eredményeiket, tájékozódhatnak a további versenyekről. Mint mondta, a tervek szerint jövőre már a sporttehetségek is megjelennek itt.

Milan Pašić, az oktatási miniszter segédje ugyanakkor részletesen bemutatta a www.takmicarigeneracije.gov.rs honlapot. Ez követően pedig kiosztották az elismeréseket az ország minden tájáról érkezett fiataloknak, akik különböző tantárgyból bizonyítottak a múlt tanévben. Közöttük volt Bajai Leon is, a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola egykori tanulója, aki ma már a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium informatika szakának elsős diákja.

– Az informatika, meg a műszaki és a robotika terén tevékenykedtem. Műszakiból harmadik helyet értem el az országos versenyen, robotikából pedig az első lettem az országos versenyen – nyilatkozta lapunknak ismerkedésünk közben az elismerés átvétele után Bajai Leon, aki teljesen elégedett a középiskolai választásával: – Éppen azt csinálom, amit szeretek. Programozást is tanulunk, emellett számítógépeket rakunk össze és tanulmányozzuk is azokat, amit szintén nagyon szeretek. Hobbiként is számítógépeket rakok össze. A robotika is hobbiként indult. Ami eszembe jut, azt megpróbálom megvalósítani, megcsinálni a lehetetlent is. Van, amikor nagy dolgokat próbálok meg kicsiben megvalósítani. Például a robotika projektem, amivel megnyertem az országos versenyt, az volt, hogy tűzoltórendszert készítettem. Egy drónt feleresztettem a levegőbe, az mérte a hőmérsékletet, és ha magas hőmérsékletet érzett, ami azt jelentette, hogy tűz van, jelet küldött a tűzoltóautónak, ami elment eloltani a tüzet – avatott be minket abba az ötletébe, aminek megvalósításával elismerést szerzett.

Nyitókép: Bajai Leon a díjátadón, a miniszterek körében, fotó: Miklós Hajnalka