2024. július 16., kedd

Kizárták a holland versenyzőt az Euróvízióról

Nem lép színpadra Joost Klein, aki Hollandiát képviselte volna az Euróvíziós Dalfesztivál ma esti döntőjében, adta hírül az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU). Így 26 dal helyett csak 25-öt hallhatunk majd.

A döntés azt követően született meg, miután a produkciós stáb egyik tagja arról számolt be a svéd rendőrségnek, hogy a szóban forgó versenyző megfélemlítette őt. A szervezők ezért közleményükben úgy fogalmaztak, nem lenne célszerű, ha folytatná a versenyt. Az üggyel kapcsolatban jogi eljárás folyik.

– Zéró tolerancia politikát követünk a rendezvényünkön a helytelen viselkedéssel szemben, és elkötelezettek vagyunk a versenyen résztvevő összes munkatárs munkakörnyezetének általános biztonsága mellett – mondta az EBU illetékese, jelezve, hogy ebben a fényben Joost Klein magatartása a produkciós csapat tagjával szemben a versenyszabályok megsértésének minősül.

Az Avrtotros holland tévéadó „aránytalannak” minősítette Klein kiutasítását az azt megelőző eseményhez képest. A társaság a közösségi médián megjelentetett közleményében azt mondta, hogy megdöbbentette a döntés, és később még visszatérnek rá.

A kizárásáról szóló hír péntek délután jelent meg először a közösségi médiában, a szombat esti döntő első próbáját követően. Klein kellékei a malmöi aréna színpadán voltak már, amikor a produkciós vezető azt mondta, el kell távolítani őket. Dalát aztán magyarázat nélkül kihagyták, helyette az izraeli Eden Golan lépett fel, aki a következő volt a sorban.

Az első jelentések az esettel kapcsolatban Klein és az izraeli versenyző közötti ellentétre utaltak, a gázai övezetben zajló Izrael-Hamász háborúra adott érzelmi reakciók miatt. A csütörtöki elődöntőt követően a sajtótájékoztatón a holland versenyző azzal vonta magára a figyelmet, hogy különös módon fejezte ki nemtetszését, amiért az izraeli versenyző mellé ültették. Miközben az izraeli Eden Golan az újságírók kérdésére válaszolt, addig a holland Klein országának zászlajával takarta el a fejét és az arcát. Az EBU azonban közölte, kizárásának semmi köze a más országok képviselőihez való hozzáállásához.

Klein az Europapa című dalával az idei verseny esélyesei között volt. Európa-párti techno himnuszát apjának ajánlotta, aki Klein 12 éves korában rákban halt meg.

Nyitókép: AP (Martin Meissner)/021.rs