2024. július 16., kedd

Középiskolások mérték össze tudásukat a Paulinumban

Lezajlott a Mennyire ismerjük egymást? vetélkedő szabadkai előválogatója

Tegnap tartották meg a Koliko se poznajemo? azaz Mennyire ismerjük egymást? vajdasági középiskolai vetélkedő negyedik előválogatóját. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság által szervezett verseny A multikulturalizmus és a tolerancia megerősítése program részeként valósul meg. A vetélkedőre egész Vajdaság területéről jelentkeztek gimnáziumok és szakközépiskolák. A rendezvény az elődöntőkkel és a döntővel folytatódik két hét múlva Péterváradon, a Vajdasági RTV televízió stúdiójában.

Idén első alkalommal ad otthont a vetélkedő előválogatójának a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium, mondta Agárdi Brigitta, a házigazda intézmény magyartanára.

– Ebben az évben nagy örömünkre iskolánk lett a házigazdája a Koliko se poznajemo? vetélkedő szabadkai fordulójának. Ez egy kvízjáték, amelynek célja, hogy megismerjük egymást, a Vajdaságban élő nemzeti kisebbségeket. Egy történelmi és földrajzi tudást igénylő verseny ez, mely egyik elődöntőjének a Paulinum adhat otthont első alkalommal – mondta a vendéglátó iskola képviselője.

A játék során egyszerre négy csapat méretteti meg magát, melyekben 3-3 tanuló vesz részt. Általában az iskolák küldenek váltójátékosokat is. A szabadkai negyeddöntőben nyolc iskola mérte össze tudását. Csapatok érkeztek Zomborból a Mezőgazdasági-Élelmiszeripari Középiskolából, a Szent Száva Középiskolából, és a Veljko Petrović Gimnáziumból, Szabadkáról a Politechnikai Iskolából és a Svetozar Marković Gimnáziumból, Törökkanizsáról a Dositelj Obradović Gimnázium és Szakközépiskolából, Topolyáról a Sinkovics József Műszaki Szakközépiskolából, illetve Temerinből, a Lukijan Mušicki Középiskolából. Klimó Péter, a tartományi oktatási titkárság szakmunkatársa, immáron harmadik éve a verseny zsűritagja.

– A szabadkai a negyedik napja a negyeddöntőknek. Az elmúlt napokban voltunk Ópázován, Muzslyán és Zentán is. A verseny öt játékból áll, melyek között vannak találós kérdések, ezekre „igaz”-zal vagy „hamis”-sal kell válaszolni. Emellett vannak direkt kérdések is, amelyekre meg kell adniuk a pontos választ. A harmadik játék egy kakukktojásos felismerésből áll, itt felsorolunk több lehetséges választ, és az, amelyik nem való abba a felsorolásba, azt kell kiválasztaniuk a diákoknak. A negyedik feladatsor asszociációs játék, az ötödik pedig valójában vízválasztó szokott lenni a csapatok számára, hiszen ekkor van alkalom egymástól pontot „lopni”, mégpedig úgy, hogy miután feltesszük a kérdést és az adott csapat nem tudja rá a választ, a következő csapat ugyanazt a kérdést kapja. Igyekeztünk úgy összeállítani a csapatokat, hogy azok kiegyensúlyozottak legyenek, így Szerémségből, Bánátból és Bácskából is érkeztek diákok – részletezte a zsűritag.

Mindegyik nemzetiség részt vesz a vetélkedőn, így a csapatok általában kevertek, magyarok, horvátok és szerbek is alkotják. Bottyán Klaudia, a temerini Lukijan Mušicki Középiskola tanulója először vesz részt ezen a vetélkedőn.

– Azért jelentkeztünk, mert adódott rá lehetőség, és úgy döntöttünk, hogy eljövünk kipróbálni, hogy milyen lehet ez a verseny. Az iskola később jelentkezett rá, ezért kevés időnk volt felkészülni, de végül sikerült. Eredetileg egy iskolatársam jött volna, akinek sajnos le kellett mondania a részvételt, így kerültem be én a csapatba – osztotta meg velünk Klaudia.

Gyarmati Balázs, a temerini Lukijan Mušicki Középiskola történelemtanára első alkalommal hozott csapatot a versenyre, ám az iskola már korábban is szép eredménnyel szerepelt ezen a vetélkedőn.

– Azért tartom fontosnak az ilyen eseményeket a tanulók életében, mert ez által megismerkedhetnek más középiskolákból érkezett diákokkal, közben összemérhetik tudásukat, emellett jót is szórakozhatnak. Ezzel a rendezvénnyel egyben a toleranciát és a több nemzetiség együttélését is ápolhatjuk, mondhatni iskolán kívüli körülmények között. Tetszett a tanulóknak az ötlet, hogy benevezzünk a vetélkedőre és mindenki elvállalta, hogy a csapat tagja legyen. A felkészülés úgy zajlott, hogy összeültünk néhányszor, beosztottuk a tananyagot és igazi csapatként álltunk a versenyhez – nyilatkozta a felkészítőtanár.

Nyitókép: Gál Hermina