2024. július 16., kedd

A mester és a tanítványai

Skrabány Viktor és a növendékeinek alkotásait bemutató tárlat nyílt a Zentai Városi Múzeumban

Zentán a múzeumok és a képtárak nemzetközi napjának előestéje a képzőművészet jegyében telt el, ugyanis pénteken az esti órákban két kiállításmegnyitót is megejtettek az észak-bácskai városban.

A Zentai Városi Múzeumban Skrabány Viktor óbecsei képzőművésznek és tanítványainak az alkotásait bemutató, Valóság-koncepciók, álom-valóságok – Egy nem klasszikus iskola klasszikus tanítása címet viselő kiállítás tárta ki a kapuit, ezt követően pedig a kortárs képzőművészeket felvonultató Városi Kisgalériában Goran Despotovski újvidéki képzőművész kiállításának a megnyitójával ünnepelték meg a képtár fennállásának első évfordulóját.

A kiállításmegnyitón Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum vezetője után, Szarka Mándity Krisztina művészettörténész köszöntötte a jelenlévőket. A zentai kiállítás kurátora beszédében elmondta, hogy régi álom vált valóra a kiállítás megvalósításával, és nem csak a saját álma. Kiderült ugyanis, hogy évekkel ezelőtt az óbecsei képzőművész tanítványai fejében is megfordult egy közös tárlat megszervezésének a gondolata. A művészettörténésztől azt is hallhattuk, hogy még gimnáziumi diákként, a képzőművész rajzóráin megsejtett valamit abból a művészethez való hozzáállásból, amelyet a sokak által tisztelt tanár képvisel, és a kiállítás összeállítása során Skrabány Viktor tanítványainak az alkotásait szem előtt tartva, azon töprengett, hogy mi közöttük a közös vonás. Rájött, hogy elsősorban egy rendkívüli alapossággal elsajátított technikai készség, a rajzolás szilárd alapjai láthatók a képeken, ez pedig kiegészül a környezet, az emberi sors irányába meglévő érzékenységgel. A művészettörténész ezt követően elmondta, hogy szándékosan helyezte el úgy az alkotásokat, hogy egy-egy tekintet vagy arcrészlet más-más alkotók képeiről találkozzanak, hogy a „közös vonás” kérdése tovább terveződhessen. A kiállítást Gubik Korina képzőművész nyitotta meg, aki úgyszintén Skrabány egyik tanítványa volt.

Az óbecsei képzőművész napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az egykori tanítványai kitalálták, hogy a tiszteletére szerveznek egy tárlatot, amelyen ő is kiállít az egykori diákjaival.

A képzőművésztől azt is megtudhattuk, hogy kezdetekben nem igazán szándékozott részt venni a kiállításon, de végül mégis kiállította három alkotását, és végül nagyon bevált az egykori neveltjeinek az elképzelése. Hálás nekik, hogy elkészítették a tárlat keretében megtekinthető alkotásokat.

– Azt kívánom a tanítványaimnak, hogy minél huzamosabb ideig, minél több ilyen meglátási élményt idézzenek elő az embereknek, az emberiségnek.

Skrabány Viktor elmondta azt is, hogy 88 éves életkora ellenére továbbra is állandóan alkot.

Az óbecsei képzőművész tanítványai közül Lázár Tibor elmesélte, hogy középiskolásként találkozott a képzőművésszel, aki a gimnáziumi tanára is volt, ugyanis ő az óbecsei gimnáziumba járt, ahol Skrabány képzőművészetet tanított. Ezt követően pedig, az Újvidéki Művészeti Akadémiára felkészülve, különórákat is tartott neki, és kisebb-nagyobb megszakításokkal egy évet járt Skrabány műtermébe. A péntek este megnyílt kiállításon Skrabány Viktor festményei mellett Acsaji Györgyi, Bicskei Anikó, Jelena Bulajić, Snežana Petrović, Stepanov Toll Eleonóra, Lázár Tibor és Tóth Kovács József alkotásai tekinthetőek meg június 27-éig a Zentai Városi Múzeum képtárában. A megnyitón Búrány Margaréta és Szerezla Viktória, a zentai Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola tanítványai működtek közre hegedűjátékkal. Őket Major Melinda kísérte zongorán.

Nyitókép: A kiállítást Gubik Korina képzőművész nyitotta meg (Gergely Árpád felvétele)