2024. július 16., kedd

A szakmai előrelépés útján

A szabadkai Pro Musica Kamarakórus női kara arany minősítést szerzett az Éneklő Magyarország elnevezésű Országos Kórusminősítésen

A közelmúltban megrendezett Pünkösdváró Kórusfesztivál keretében a szabadkai Pro Musica Kamarakórus női kara az Éneklő Magyarország elnevezésű Országos Kórusminősítésen két kategóriában is részt vett. A női kar kategóriában arany minősítésben részesült, külön dicsérettel, míg a kamarakórus kategóriában fesztiválkórus fokozatot ért el. Az énekkar időt és energiát nem sajnálva készült erre az eseményre, és a tőlük megszokott módon ismét egy tartalmas, színvonalas repertoárral nyűgözte le nemcsak a hallgatóságot, de a szakmai zsűri tagjait is. A dalos találkozót a bajai Liszt Ferenc Énekkar Egyesület szervezte meg, hat kórus részvételével.

Csikós Krisztina, a Pro Musica Kamarakórus női együttesének művészeti vezetője és karnagya mesélt lapunknak az élményekről, tapasztalatokról, valamint a fesztiválkoncert és minősítő hangverseny kimeneteléről. Elmondta, a minősítés elsődleges célja, hogy elősegítse a nem hivatásos énekkarok munkájának szakmai előrelépését, illetve serkentse az együttesek szakmai színvonalának emelkedését. 

Az új esztendő kezdetén egy teljesen új programot állítottunk össze, hiszen nyolc új taggal bővült a kórus. Ezen új műsorral nyertük el az arany minősítést, dicsérettel, de mivel egy énekkar több kategóriában is indulhatott, a tavalyi programunkat is be szerettük volna mutatni, amivel pedig hozzájutottunk a fesztiválkórus fokozathoz – emelte ki Csikós Krisztina, aki elárulta, a követelmények nem bizonyultak egyszerűnek.

Az arany minősítés megszerzéséhez a kórus műsorának időtartama 12–15 perc kellett, hogy legyen. Követelmény volt minimum 2 mű két különböző zenetörténeti korszakból – elhangzása, továbbá magyar és külföldi szerzők műveit is a repertoárra kellett tűzni, ráadásul még azt is megszabták, hogy a műsor legalább felét kíséret nélküli (a cappella) darabok alkossák. A kórustagok rendszeresen és kitartóan jártak próbákra, így nagyon alaposan felkészültünk, aminek meg is lett az eredménye. Mivel a női kar arany minősítésben részesült, ezáltal fellépési lehetőséget kaphat az évad végén Budapesten, egy rangos helyszínen megrendezendő Év kórusai elnevezésű koncerten – hangsúlyozta a karnagy, akitől azt is megtudhattuk, hogy a fesztiválkórus minősítés elnyeréséhez is igencsak magasra tették a zsűri tagjai a mércét.

Legalább 20–25 perces programot össze kellett állítanunk. A különböző karakterű művekből álló műsor legalább felét kíséret nélküli (a cappella) darabok kellett, hogy alkossák magyar és külföldi szerzők műveivel, legalább három különböző zenetörténeti korszakból. Az esemény végén a háromtagú zsűri olyan szakmai értékelést adott, amiből mi tovább tudunk építkezni, de a rendezvényen lehetőségünk nyílt más együttesek szakmai munkájára való rálátásra, kapcsolatok kiépítésére és barátkozásra is – magyarázta Csikós Krisztina hozzátéve, a minősítéseket a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA Felnőtténekkari Szakbizottsága három évre adja ki.

Mint kiemelte, a kórusuk zenei programja mindig nagyon változatos. 

Egyházi műveket, klasszikus kóruskompozíciókat, népi ihletésű népdalfeldolgozásokat is énekelünk, de nem áll távol tőlünk a könnyedebb hangvételű szórakoztató zene sem. Jelen pillanatban harminc aktív énekese van a kórusnak, legutóbb három új orosz taggal is bővültünk. Az idei évre is nagy terveink vannak. A fellépések mellett a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság és Szabadka Város önkormányzata támogatásával idén szeptemberben alkalmunk lesz elutazni az észak-görögországi Paraliába az International Choir Festival Music and sea elnevezésű rangos versenyre, továbbá mivel a Pro Musica Kamarakórus 55 éve, a női kar 5 éve alakult, én pedig az idén húsz éve dolgozom kórusokkal, ez okból Szabadka lesz a házigazdája október 20-án a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozójának, amely a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű regionális rendezvénye – zárta gondolatait Csikós Krisztina.

Kávai Réka, a kórus fiatal tagja is részt vett e jeles eseményen. Hogy mit jelent számára az énekkar, azt a következőképpen fogalmazta meg:

Felemelő érzés egy ilyen nagyszerű közösség tagja lenni. A kórustagok teljesen egyenrangúak, örülnek egymásnak, elfogadják egymást, segítik és kiegészítik a másikat, megélik az összetartozást. A kórusban a szeretet és éneklés összetartozik. Összetartója, Csikós Krisztina, a mi bájos karvezetőnk, akiben minden meg van, ami fontos egy énekkar számára: a következetes, zeneszerető, humoros és kiváló irányító személyiség. Mindig kitalál valami izgalmas kalandot, sok fellépéssel vagy versennyel társított kirándulásra van lehetőségem eljutni, amiért nagyon hálás vagyok. A repertoárunk mindig változatos, így sosem unalmas a program. A kottatárunk tele van vidám dalokkal, a táncolást is beleértve, és persze a komolyabb darabokat sem kerüljük el. Igaz, sok munkát igényel, hogy minőséget tudjunk nyújtani, de aki szeret énekelni, nem érzi ezt nagy tehernek. Nagy boldogsággal tölt el az éneklés, és az is, hogy befogadtak a kórus tagjai. Remélem még sokáig ennek a közösségnek a tagja lehetek, és még számos közös élményt élhetek meg velük és sok új barátot szerezhetek – mondta Kávai Réka, majd a díjjal kapcsolatban kiemelte, mivel nagyon sokat készültek a minősítő hangversenyre, így igazán örültek az elért eredménynek.

Nyitókép: A szabadkai Pro Musica Kamarakórus női kara az Éneklő Magyarország elnevezésű Országos Kórusminősítésen is remekelt (Csikós Krisztina felvétele)