2024. július 16., kedd

Egy szelet múlt

Rábukkantak a 100 évvel ezelőtt készült Egri Csillagok film néhány filmkockájára

Az 1923-ban készült filmből 120 villanásnyi jelenet az egykori főszereplő, a Vicuskát alakító Jankovszky Mara hagyatékából került elő, és sikerült életre kelteni a filmdarabkákat. A filmet akkori férje, Fejős Pál rendezte, aki később Hollywoodban vált világhírű filmrendezővé – írja a hvg.hu.

Dénes István, Liszt-díjas karmester és zeneszerző, Jankovszky Mara oldalági rokona és hagyatékának a megmentője szerint a színésznőnek valaha megvolt a film teljes kópiája is, de a karmester a magyarországi hírportálnak elmondta, valaki egyszer megijesztette, hogy kockázatos ilyen tűzveszélyes filmeket a lakásán tárolni, és szegény ijedtében kidobta az összes filmtekercset a kukába.

A hagyatékról Enyedi Ildikó világhírű filmrendező értesült, aki felkereste a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumát. Ráduly György, az NFI Filmarchívum vezetője szerint a felfedezés történelmi jelentőségű, és a hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy nem adják fel a kutatást a film teljes kópiája után.

A filmet egyébként nem sokkal Gárdonyi Géza halála után kezdték el forgatni, amit az akkori politikai és szakmai szervezetek is támogattak. A belügyminiszter külön rendeletben engedélyezte, hogy az egész ország területén forgathassanak, így a várostromot a cseszneki várban vették fel, de forgattak a Gellért-hegyi Citadellánál, a budai vár egyik bástyájánál és egy fennmaradt képkocka tanúsága szerint a sümegi várnál is. A hvg.hu írása szerint Budapesten a Kossuth Lajos téri Kúria épületének előcsarnokában rendezték be a budai királyi palota tróntermét, a konstantinápolyi külsőket pedig Tabánban és az állatkertben vették fel. Az egri vár alatti kazamatarendszer jeleneteit a Pál-völgyi-barlang akkor még feltáratlan járataiban fotografálták fáklyaláng fényében. A stáb engedélyt kapott a forgatásra a Mátyás-templomban is, ez azonban botrányba fulladt, amikor éjjel a kocsmából hazatérő budai polgárok rátörték a kaput a benn dolgozó filmesekre. Az alkotást az egri Uránia moziban mutatták be először, amelynek a nézőterén Gárdonyi édesanyja is ott ült. Az egyetlen színész a filmben, akinek jól ismeri játékát az utókor, a Jumurdzsákot alakító Makláry Zoltán, akinek ez volt élete első filmszerepe.

Nyitókép: Nemzeti Filmintézet