2024. július 16., kedd
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Mozizás történelmi épületben

A szabadkai MTTK-n is levetítették a Most vagy soha! című filmet

Kedden a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar amfiteátrumában vetítették le a Most vagy soha! című magyar történelmi kalandfilmet. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Vándormozi által szervezett rendezvényt nagy érdeklődés övezte, teljesen megtelt a nézőtér.

A megjelenteket Góli Csilla, a VMSZ szabadkai képviselőjelöltje köszöntötte. Beszédében az MTTK jelentőségéről és az épületben történt beruházásokról is szót ejtett.

– Az Újvidéki Egyetemhez tartozó MTTK Szabadka szempontjából egy nagyon fontos központi, történelmi épület. Az objektum eredetileg a Népbank Takarékpénztára volt. A város egyik főépítésze, Macskovity Titusz szabadkai építész tervei alapján készült. Az építési munkálatok 1880-tól 1883-ig tartottak. 1941 és 1945 között a különleges rendőrség székhelye, továbbá börtön és vesztőhely is volt az épületben. A létesítmény 2006-tól új rendeltetést kapott, ugyanis az MTTK székhelye lett. A Sárgaházban néhány évvel ezelőtt teljes külső és belső felújítási munkálatok zajlottak. A beruházás a magyar kormány 175 millió dináros támogatásának, valamint a VMSZ és az MNT közbenjárásának köszönhető. Ezáltal az MTTK az egyik legkorszerűbb felsőoktatási intézmény lett – emelte ki Góli Csilla. 

Gyivánovity Dániel, a VMSZ Szabadkai Városi Szervezetének elnöke, a párt helyi önkormányzati képviselőjelöltje is üdvözölte a jelenlévőket, majd ismertette az eddig elvégzett munkájukat.

– Célunk ugyanaz, mint amiért az elmúlt időszakban is harcoltunk, a helyi közösségek arányos fejlődése és fejlesztése, Palics mint turisztikai központ fejlesztése, valamint a szabadkai városmag és a kulturális identitás megőrzése. Az elmúlt időszakban hatalmas eredményeket értünk el. Felújítottuk a szabadkai Zsinagógát, kibővítettük és korszerűsítettük a Szabadkai Városi Könyvtárat, az Y elágazás kiépítése is megtörtént, befejeztük a palicsi Akvapark építését és teljes felszerelését, de a Szeged–Szabadka vasútvonal kiépítésének a megvalósulása is a VMSZ közbenjárásának köszönhető. Decemberben már bebizonyítottuk, hogy nemcsak megtartottuk a politikai befolyásunkat a köztársaságban, de növeltük is, ugyanakkor magasabb szintre emeltük Magyarország kormányával is a jó kapcsolatunkat. A VMSZ-nek mind a négy hatalmi szinten hathatós politikai befolyása van. Ha ez nem lenne így, nem tudnánk ügyeket intézni. A továbbiakban is kiemelkedő számunkra az erős politikai érdekképviselet, az önkormányzati politikai erőnkről június 2-án fogunk dönteni – hangsúlyozta Gyivánovity Dániel, majd a Most vagy soha! című, Petőfiről szóló nagy sikerű film kapcsán elmondta, kiváló és érdekfeszítő alkotásnak tartja, és örül annak, hogy számos külhoni magyar színész is szerepet kapott a filmben, köztük a szabadkai Kovács Frigyes is, aki Táncsics Mihályt alakította.

A rendezvényen a párt több képviselője is jelen volt.

Nyitókép: A filmvetítésen Gyivánovity Dániel is köszöntötte a jelenlévőket (Dér Dianna felvétele)