2024. szeptember 5., csütörtök

Radnóti nyomában

Újra Vajdaságban jár a versvándor – Cservenkán, Zomborban és Bezdánban lesz lehetőség megtekinteni az előadását

Tóth Péter Lóránt, a magyarországi versvándor neve vidékünkön is ismerősen cseng. Öt évvel ezelőtt Radnóti irodalmi zarándokútjával bevéste magát a köztudatba. A költő halálának 80. évfordulóján ismét útra kel, hogy Cservenkától eljusson Radnóti halálának helyszínéig. Hajvert Ákos, a versvándor vajdasági útjának egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy a versvándor zarándoklatának több célja is van.

– Tóth Péter Lóránt a különböző verszarándoklatairól lett ismert a Kárpát-medencében. Nálunk a köztudatban akkor jelent meg igazán, amikor 2019-ben Bortól egészen Abdáig elgyalogolt, követte Radnóti Miklós és sorstársai útját. Ők Mohácsig gyalog mentek, majd vagonokkal szállították őket Szentkirályszabadjáig, s onnan Abdáig gyalog mentek. A költő ott már nem bírta tovább, ezért többedmagával tömegsírba lőtték. Erre, valamint a háború borzalmaira hívja fel a figyelmet ez a zarándoklat is, ahogyan öt évvel ezelőtt is. Ugyanakkor jubileumi apropója is van, hiszen 80 éve hunyt el Radnóti Miklós, az egyik legnagyobb magyar költő. Ennek jegyében szervezik meg a zarándokutat, amely az idén Cservenkáról indul, s a horvátországi Darázson keresztül egészen Abdáig tart. Holnap, pénteken ünnepi emlékműsorral kezdődik, és szeptember 14-én emlékmenettel zárul. A menet Győr központjából indul és az abdai vesztőhelyig vezet, ami egy 6,3 kilométeres út. Sok fiatal vesz rajta részt, köztük vajdaságiak is. Tóth Péter Lóránt útjának közel 20 kulturális megállója lesz.

Milyen műsort láthat a közönség a megállóhelyeken?

– Tóth Péter Lórántnak van egy önálló pódiumestje Lélek vagyok, élni szeretnék címmel. Ezt az estet már öt éve rendszeresen megtartja Kárpát-medence-szerte. Ezzel az összeállítással az út magyarországi részén 17 helyen egyedül lép fel. Itt, Vajdaságban lesznek partnerei is, akikkel együtt ad elő. Holnap, pénteken Cservenkán 16.30-kor a téglagyárban koszorúznak, és beszédet mond Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, majd 17 órakor a katolikus templomban bemutatják a pódiumestet, amelyen Tóth Péter Lóránt mesél Radnóti utolsó útjáról, majd én verssel, Vajda Noémi népdalénekes pedig énekkel kapcsolódik be.

Aznap este 8 órakor a zombori Magyar Polgári Kaszinóban mutatják be ismét ezt az előadást, de akkor már csak Tóth Péter Lóránt és jómagam szerepelünk. Szombaton indul gyalog Cservenkáról a verszarándoklatra Tóth Péter Lóránt, és 8-án, vasárnap reggel 9 órakor a bezdáni katolikus templomban, a szentmise keretében tekintheti meg a közönség az előadás rövidített változatát. Ezzel ér véget az út vajdasági része, majd átkel a Dunán, és a következő megálló Darázs.

Ki támogatja a verszarándoklat vajdasági részét?

– A Magyar Nemzeti Tanács vette szárnyai alá a kezdeményezést. Ez azért is fontos, mert 2019-ben is az MNT támogatta az utat. Most a vajdasági verskedvelők és az emlékezni kívánók ismét részesei lehetnek a Radnóti Miklós irodalmi zarándoklatnak.

Nyitókép: A Kárpát-medence minden részéből részt vesznek a fiatalok a megemlékezésen Radnótiról (Szabó Béla felvétele)