2024. szeptember 9., hétfő

KÓTA minősülési lehetőség

E hó 21-én Csókán Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztivál – Jelentkezés e hó 10-éig

Értesítjük a magyar  népdalt kedvelő művelődési egyesületeket, szólistákat, zenekarokat  és minden népdalt szerető vajdasági és határon túli személyt, hogy a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szeptember 21-én, immár nyolcadik alkalommal megrendezi a Csókai Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztivált és a KÓTA Aranypáva Térségi és Országos Népzenei Minősítő rendezvényt .

Miért szervezzük ezt a KÓTA minősítéső rendezvényt? Azért mert mi is a Rákóczi férfikarral minden két éves ciklusban, lassan 20 éve, részt veszünk ezen az egyik legrangosabb, Kárpát-medencei szintű népdal verseny sorozatban. Mi tudjuk mit jelent, ha egy  népdalkör vagy kórus, illetve szólista felkészülten megméretteti magát egy ilyen magas szintű nemzetközi zsűri előtt. Ők elmondják, mi volt jó, és esetleg mit kellene javítani az előadásban, hogy a továbbiakban még magasabb szintű legyen az előadás. Megtudhatják, hogy a népzenei  porondon hol a helyük, akár Vajdaság, akár a Kárpát-medence szintjén. Mi állandóan 2-3 magyarországi magas szintű versenyen veszünk részt és eredményeink alapján, a nemzetközi zsűri szerint a Kárpát-medence 10 legsikeresebb kórusa közé tartozunk. Ilyen, és hasonló eredményekhez szeretnénk segítséget nyújtani sok vajdasági együttesnek/szólistának. De már az is nagyon szép, ha egyesek a térségi, vagy országos szintű dicséretes, vagy kiváló eredményt érdemelnek ki.

Minderről július 20-án felhívásként értesítettünk több mint 130 vajdasági és több mint 10 magyarországi magyar művelődési egyesületet. A felhívásban a jelentkezési  határidő szeptember 1-je volt, mely határidőt  a napokban meghosszabbítottuk szeptember 10 – éig. Így lehetőséget adunk a jelentkezésre azoknak is akik a nyári szabadságok, vagy más elfoglaltság miatt  ezt nem tehették meg.

Várjuk tehát a jelentkezőket. A fesztivál a Csóka központjában lévő kultúrotthonban lesz megtartva. A fesztivál  pontos programjáról  később tudjuk értesíteni az érdeklődőket.

A fesztivál társrendezői  a Magyarországi KÓTA Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési  Szövetség, a csókai Művelődési-Oktatási Központ és a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület. Támogatóink  a Bethlen Gábor Alap, a MNT ( mint kiemelt vajdasági kulturális rendezvényt támogat bennünket ), a Tartományi Oktatási Titkárság és a csókai önkormányzat – áll a felhívásban, amelyet Süli Zoltán, a csókai II. Rákóczi Ferenc, Magyar Művelődési Egyesület titkára.